Alberto Núñez Feijóo, aclamat en el congrés extraordinari del PP
Alberto Núñez Feijóo, aclamat en el congrés extraordinari del PP (EFE/Julio Muñoz)

Feijóo agafa el relleu al capdavant del PP amb el propòsit de centrar el partit

Feijóo, elegit president amb un 98,35% dels vots, promet una oposició constructiva, però adverteix el govern de Sánchez que "moderació no és tebiesa"

RedaccióActualitzat

El PP encara una etapa de refundació després de la crisi interna que hi va esclatar al febrer. El partit ha certificat el nou lideratge d'Alberto Núñez Feijóo en un congrés extraordinari a Sevilla. El gallec, de 60 anys, ha estat elegit aquest migdia nou president amb el 98,35% dels vots.

En el seu discurs, Feijóo ha promès una oposició constructiva amb un oferiment a grans pactes d'estat, però ha advertit també el govern espanyol que moderació no és tebiesa: "No vinc a insultar el president del govern, vinc a guanyar-lo". Feijóo assegura que Espanya està mal governada i s'ha compromès a treballar per canviar-ho. Assegura que els ciutadans estan esperant el seu partit:

"Hi ha fam de canvi i nosaltres estem preparats."

Una rianxeira cantada per les bases del PP gallec i crits de "president, president" han donat pas al primer discurs del nou president del PP. Feijóo ha reivindicat la política "adulta" sense "carnets de patriota", marcant distància amb l'anterior etapa de Pablo Casado i també amb l'oposició de Vox.

Segons Feijóo, el nou PP oferirà "fiabilitat, maduresa, sentit d'estat i un rumb clar" i també "una alternativa de govern".

Alberto Núñez Feijóo, aclamat en el congrés extraordinari del PP
Alberto Núñez Feijóo ha guanyat per una àmplia majoria la presidència del partit (EFE/Julio Muñoz)

El president de la Xunta ha demanat el suport de les bases i l'aparell del PP per aconseguir el seu objectiu. "Sé que esteu il·lusionats, però us mentiria si no us dic que sento més responsabilitat que ahir i menys que la que sentiré els pròxims dies, mesos i anys."

"Ser president d'aquest partit no és un privilegi, sinó un mandat; no és un honor, sinó una obligació, i no és un càrrec, és una càrrega."

El nou líder del PP ha obert el seu discurs amb un agraïment al seu predecessor, Pablo Casado. Les paraules d'elogi, però, han estat per a José María Aznar i, molt especialment, Mariano Rajoy, a qui ha definit com "un polític intel·ligent".


Unitat d'Espanya, rei i justícia

Feijóo ha volgut apel·lar també als votants perduts deixant clar que la seva formació és i serà un partit "nacional, únic i que defensa la nació espanyola". Ha criticat les formacions que fan política "erosionant" les institucions, i ha afirmat que sota la seva batuta "la integritat nacional no es negocia amb ningú".

"Respecto l'Estat autonòmic, que és la garantia de la unitat de la nació."

"No som independentistes, ni nacionalistes, ni condescendents amb el nacionalisme", ha advertit. Diu que la formació defensa sense matisos la tasca de Felip VI: "Vull dir solemnement que respecto el cap de l'Estat i reivindico les seves aportacions a la nació sense cap dubte, matís o esmena".


La fórmula Feijóo: unitat, equip i centre

En la primera jornada, divendres, Feijóo ja va fer una crida a la unitat per tornar a La Moncloa. També va defensar la feina en equip i es va comprometre a construir un projecte polític centrat. Diu que vol convertir el PP en una formació previsible i fiable.

El president gallec rellevarà Pablo Casado, que ha anunciat que té intenció de deixar la política. Durant la seva intervenció, el fins ara president dels populars va explicar que deixava tots els càrrecs i també l'escó del Congrés dels Diputats.

Abans, tant José María Aznar com Mariano Rajoy havien fet crides a no deixar ningú enrere. De fet, totes les intervencions del Congrés han servit per demanar unitat, centralitat i un lideratge fort de Feijóo.

La nova executiva

Feijóo va presentar divendres una llista de 35 noms per a la nova direcció del partit. Cuca Gamarra, portaveu del PP al Congrés, serà la secretària general del partit i Elías Bendodo serà el coordinador general.

A la llista hi ha també antics noms dels governs de Rajoy com José Manuel García-Margallo i Ana Pastor. També té lloc l'alcalde de Madrid, , José Luis Martínez-Almeida, que coincidirà amb Ayuso que hi és pel seu càrrec institucional.

Alberto Fabra, expresident del País Valencià i l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, també figuren a la nova excutiva. 

En el comitè executiu, Feijóo ja ha deixat clar que vol que hi siguin presents totes les veus autonòmiques, amb representants d'arreu, però hi reforça el paper de Madrid, Galícia i Andalusia.


Un mes i mig després de la crisi Casado-Ayuso

Els populars esperen que aquest sigui el Congrés per curar les ferides encara obertes, diuen.

Feijóo agafa la mà d'Isabel Díaz Ayuso, una de les protagonistes de la crisi interna del PP
Feijóo agafa la mà d'Isabel Díaz Ayuso, una de les protagonistes de la crisi interna del PP (EFE/Julio Muñoz)

El partit ha viscut unes setmanes d'impàs des que va esclatar la guerra entre el llavors president, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Persones de l'entorn de Casado van intentar espiar la presidenta madrilenya per retreure-li un cas de possible corrupció en les hores més greus de la pandèmia. Ayuso va fer públic el cas i va presentar una batalla que va acabar guanyant.

Milers de seguidors dels populars van demanar en diverses manifestacions la dimissió de Casado, que va acabar claudicant per evitar una ruptura interna del partit.

 

ARXIVAT A:
PPPablo CasadoAlberto Núñez Feijóo
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut