Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu (EFE/JJ Guillén)

Sánchez diu que el PP "té d'ostatge el CGPJ" i que és "un cas paradigmàtic de lawfare"

El president espanyol ha demanat als populars "que compleixin amb la Constitució" el dia que fa cinc anys que l'òrgan de govern dels jutges està bloquejat

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que "a Espanya no hi ha un problema de separació de poders, sinó que el principal partit de l'oposició té pres com a ostatge el CGPJ". Una bufetada al PP el dia que es compleixen cinc anys que l'òrgan de govern dels jutges espanyols està bloquejat.

"Hi ha un sentiment patrimonialista de la democràcia, poder i institucions", ha apuntat Sánchez, que ha dit que cal exigir als populars "que compleixin amb la Constitució".

En aquest sentit, ha avançat que parlarà amb Feijóo per desbloquejar la renovació dels integrants del CGPJ. 

A més, el president espanyol ha tornat a definir la situació com "un cas paradigmàtic de lawfare" i de "politització de la justícia":

 "Cinc anys de govern presidit pel malvat Sánchez, cinc anys de bloqueig. No cal fer un croquis."

Tot plegat, en una entrevista a la SER aquest dilluns en què ha assegurat que les conseqüències de tot plegat "són terribles per al país i per a la ciutadania".


El verificador amb ERC no serà el mateix

Sánchez també ha avançat que en les reunions bilaterals que celebrin ERC i el PSOE el verificador no serà el mateix que el de les trobades entre socialistes i Junts, el salvadorenc Francisco Galindo Vélez.

Així, ha confirmat que aquesta primera trobada amb els partits independentistes serà "la primera de moltes reunions, tant a dins com a fora d'Espanya". Tot plegat, ha dit, amb l'objectiu, ha dit, de "restaurar la convivència".

Sobre l'hermetisme de les reunions, ha destacat que "s'està negociant el que s'ha fet públic" en els acords d'investidura i que s'ha de "diferenciar el secretisme de l'obligada discreció":

"La política necessita espais de discreció. La Constitució és el marc, i quan es donin acords es donaran a conèixer."

Preguntat sobre per què les trobades es fan a Ginebra, ha tirat pilotes fora i ha afirmat que es fan fora d'Espanya perquè "alguns dels participants viuen a l'estranger".

Això no obstant, ha donat per vàlid que Carles Puigdemont és un fugat de la justícia, assegurant que "en cap moment ha posat en dubte aquesta qüestió".

Tot i que això no li ha impedit acusar el PP d'utilitzar les trobades pel seu rèdit polític: "Em criden l'atenció els cops al pit de la dreta. En altres contextos, jo recordo Aznar reunir-se a Suïssa amb l'entorn d'ETA", ha etzibat.

El negociador del PSOE, Santos Cerdán, en una imatge captada aquest cap de setmana a Ginebra (EFE)

"L'amnistia s'hauria d'haver fet abans o després"

Sánchez ha definit l'amnistia com una fórmula per "posar el comptador a zero", tot i que ha matisat que no significa "posar la memòria a zero".

Amb tot, ha defensat la llei com un pas imprescindible:

 "L'amnistia o els indults eren passos que hauríem d'haver fet abans o després. Això pot propiciar un context de concòrdia".

El president del govern espanyol ha reconegut que "no tenia previst fer l'amnistia com a següent pas", però que els resultats electorals "van propiciar un escenari polític que va fer que prenguéssim la decisió".

En aquest sentit, ha assenyalat com a desllorigador la voluntat de posar fre al PP i a l'extrema dreta: "L'amnistia no es tramita sobre el buit, sinó sobre un context concret", ha dit.

Sánchez també ha remarcat que la "societat catalana, en un 70%, demana aquestes mesures de gràcia", i ha demanat a la resta de la societat fora de Catalunya "que vegin els efectes balsàmics dels indults".

La preocupació de Brussel·les

Preguntat sobre si la mesura preocupa poc o molt a Brussel·les, Sánchez ha recordat que la Comissió Europea va dir que havia de ser una qüestió interna.

"A mi no em veuen com a l'Orbán del sud, com diu el PP", ha rematat.

A més, ha remarcat que "l'amnistia és una cosa molt freqüent a Europa" i ha afegit que "és un instrument consolidat en democràcies plenes".


El xoc Calviño-Díaz

Sobre les disputes entre la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la de Treball, Yolanda Díaz, sobre el subsidi de l'atur, Sánchez ha assegurat que, tot i tenir "diferents visions", trobaran "un acord, perquè és un compromís que tenim amb Europa":

"Hem d'ampliar la cobertura d'aquest subsidi a edats per sota dels 50 anys. Trobarem una nova reforma estructural."

A més, ha revelat que ja té substitut per a Nadia Calviño, que previsiblement es convertirà en presidenta del Banc Europeu d'Inversions:

"És una pèrdua enorme. És una de les millors ministres d'Economia que hem tingut a Espanya en els últims 40 anys."

El president espanyol no ha volgut dir el nom de la persona que la rellevarà, tot i que ha elogiat José Luis Escrivá, de qui ha destacat el seu paper en el Pacte de Toledo.

Crisi diplomàtica amb Israel

Pel que fa a la crisi diplomàtica entre Espanya i Israel que es va desencadenar després de la seva visita, Sánchez ha dit que "aspira a tenir la millor relació amb Israel", però que el que el preocupa "és la mort de civils innocents".

Ha insistit que "el nombre de civils mort a Gaza és inacceptable" i que el govern espanyol "es mantindrà en aquesta posició amb tot el respecte cap a un país amic com Israel".

Sobre això, ha destacat el paper d'Europa en tot plegat: "Estem patint una invasió a Ucraïna per part de Putin i és en l'interès d'Europa que tinguem una situació estabilitzada en el Mediterrani":

"Hi ha països europeus alineats a les nostres posicions i altres d'alineats a altres posicions per raons històriques. D'aquesta crisi pot sortir més reforçada o més aïllada."

"La comunitat internacional ha de veure la porta oberta a una solució definitiva a un conflicte que es repeteix cada 4 o 5 anys", ha destacat, a més d'apuntar novament a la "solució de dos estats per part d'Europa i Occident".

 

ARXIVAT A:
JudicialIsraelPedro SánchezCGPJDrets laboralsYolanda DíazAmnistiaGuerra a Gaza
Anar al contingut