Netanyahu i Sánchez, en una trobada la setmana passada a Israel (EFE/Kobi Gideon)

Israel retira l'ambaixadora a Madrid i s'aguditza la crisi diplomàtica amb Espanya

Pedro Sánchez ha afirmat que la xifra de morts, sobretot nens, a Gaza posa en dubte que Israel compleixi amb el dret internacional humanitari

RedaccióActualitzat

La crisi diplomàtica entre Israel i Espanya s'ha aguditzat aquest dijous enmig d'accions creuades de les dues parts. L'última, del ministre d'Afers Estrangers israelià, Eli Cohen, que ha cridat a consultes a Jerusalem l'ambaixadora a Madrid, Rodica Radian-Gordon.

A la pràctica, pot representar una sortida indefinida d'Espanya. L'ambaixadora torna a Israel i està per veure si la fan tornar a Espanya o no. Si hi hagués una retirada, les relacions diplomàtiques entre els dos països es podrien donar per trencades.

Això després que unes noves declaracions de Pedro Sánchez hagin caigut com una galleda d'aigua freda sobre el govern israelià.

Aquest dijous, el president del govern espanyol ha insistit a criticar l'ofensiva d'Israel sobre Gaza.

Ho ha fet en una entrevista a TVE, on ha reiterat els seus dubtes sobre el compliment de les normes del dret internacional per part de Netanyahu:

"Hem de dir-li a Israel que ha de sostenir les seves accions sobre la base del dret humanitari. Amb les imatges que estem veient i el nombre de víctimes creixent, sobretot de nens i nenes que estan morint, tinc forts dubtes que ho estigui fent."


Israel titlla d'"indignants" les paraules de Sánchez

Unes paraules que Cohen ha titllat a les xarxes d'"indignants" i de ser "acusacions sense fonaments":


En aquesta mateixa publicació, el cap de la diplomàcia hebrea ha afegit que Israel actua segons el dret internacional i ha repetit que la guerra continuarà fins que s'elimini Hamas i es recuperin tots els segrestats.

A més, a petició del cap de l'executiu, Netanyahu, Israel ha convocat novament l'ambaixadora espanyola a Te-Aviv, Ana Salomón, per demanar-li explicacions.

Després de la topada diplomàtica, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha parlat amb Cohen i li ha reiterat el dret del seu país a defensar-se, respectant sempre el dret humanitari. Albares també li ha expressat el desig de mantenir bones relacions entre tots dos països.


Escalada diplomàtica

Tot plegat suposa un nou episodi en l'escalada de relacions adverses entre Israel i Espanya, que van desencadenar-se arran de la visita de Sánchez a Israel i Palestina.

Un viatge en què el president espanyol va advertir Netanyahu que la xifra de palestins morts en la guerra "és insuportable" i va insistir que la resposta als atacs de Hamas havia de ser proporcionada i que calia evitar el patiment dels civils.

La crisi també es va veure afectada perquè Sánchez va defensar la coexistència dels dos estats com la millor solució al conflicte, unes afirmacions que Israel va considerar que donaven "suport al terrorisme".

 

ARXIVAT A:
IsraelPedro SánchezGazaIsrael envaeix Gaza
Anar al contingut