Madrid

Les propostes per reformar el subsidi d'atur que enfronten Yolanda Díaz i Nadia Calviño

El Ministeri de Treball, d'on sortirà el text final, proposa ampliar cobertures, mentre que Economia, que hi ha de donar el vistiplau, vol més control sobre els parats

RedaccióActualitzat

Els ministeris de Treball i d'Economia topen per la reforma del subsidi d'atur. És l'ajuda de 480 euros que reben moltes persones una vegada se'ls ha acabat la prestació per desocupació. 

Quan Yolanda Díaz va tornar a assumir la cartera de Treball sabia que a dins hi tenia una patata calenta, que era la reforma d'aquest subsidi d'atur. Una patata que també es cou a la cartera d'Economia, de Nadia Calviño

Totes dues s'han embrancat en una nova polèmica aquest dimecres pels canvis en la prestació, imprescindibles per rebre un nou tram d'ajudes de Brussel·les i que inclouen nous beneficis per als treballadors.

Tot i que serà del ministeri de Treball d'on sortirà el text final de la reforma del subsidi d'atur, abans haurà de rebre el vistiplau d'Economia.

Un encaix que, a hores d'ara, genera estira-i-arronses i que dependrà de la negociació política.


Díaz proposa compatibilitzar-lo amb la feina i més cobertures

L'aposta de la líder de Sumar passa per millorar les ajudes actuals. Aquest són els punts clau de la seva proposta: 

La primera novetat important és que sigui compatible amb l'activitat laboral. És a dir, les persones que reben l'ajuda de 480 euros perquè han esgotat l'atur podrien agafar una feina sense por de perdre el subsidi perquè el mantindrien durant un mes, per si de cas la feina s'acaba de cop.

Altres novetats: s'agilitzaria l'ajuda i no s'hauria d'esperar un mes entre que es demana i es rep; la revisió seria trimestral i no pas semestral, com fins ara.

I també, que persones de 45 anys sense càrregues familiars, fins ara excloses perquè l'edat mínima són 52 anys, podrien optar a aquest subsidi.

El ministeri de Yolanda Díaz està acabant de redactar l'esborrany de la reforma i espera portar-la al Consell de Ministres "al més aviat possible".


Calviño vol endurir el control

Tot i que aquestes mesures ja estan acordades i pengen del pacte PSOE-Sumar, des d'Economia piquen a la porta i recorden que, per ampliar-se drets, han d'endurir obligacions.

Com, per exemple, controlar que efectivament no es rebutgen feines mentre es cobra l'ajuda.

També que aquesta ajuda, que seria més elevada els primers mesos, aniria disminuint amb el temps per incentivar que optin a una feina.

La resposta de Yolanda Díaz davant dels mitjans de comunicació ha estat clara, assegurant que la regulació és "una competència del ministeri de Treball":

"Garanteixo als treballadors i les treballadores que aquesta vicepresidència no propiciarà cap retallada en matèria de subsidi per desocupació."

Després d'aquestes declaracions, des d'Economia han volgut rebaixar el to i han assegurat que els ministeris estan "alineats" en determinats elements.

Els canvis afectaran, d'una manera o d'una altra, les més de 800.000 persones que reben aquest subsidi.

De moment, els sindicats i les empreses asseguren que no han rebut cap proposta de cap dels dos ministeris. 

 

ARXIVAT A:
AturPSOEDrets laboralsYolanda DíazSumar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut