El salvadorenc Francisco Galindo Vélez, verificador en les negociacions Junts-PSOE

El diplomàtic ja ha participat en la primera reunió aquest dissabte entre les dues formacions a Suïssa

RedaccióActualitzat

Francisco Galindo Vélez serà el "coordinador del mecanisme internacional" que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals que celebrin Junts i el PSOE i, de fet, ja ha participat en la primera trobada entre les dues formacions celebrada aquest dissabte a Suïssa.

En la nota que han emès tant Junts com el PSOE es destaca que l'experiència d'aquest diplomàtic salvadorenc pot ajudar a assolir una solució política i negociada del conflicte:


Un diplomàtic d'àmplia experiència

Francisco Galindo Vélez és advocat, llicenciat en Ciències Jurídiques i amb formació acadèmica a Ginebra, París, Boston i Nova York. Té una àmplia trajectòria diplomàtica i ha estat ambaixador d'El Salvador a França entre el 2010 i el 2015 i a Colòmbia entre el 2016 i el 2020, on es va erigir en ferm defensor del valor de la paraula.

També té estudis de doctorat a l'Institut Universitari d'Alts Estudis Internacionals a Ginebra i ha exercit com a representant de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en diferents missions.

En aquest sentit, aquest diplomàtic de 68 anys es converteix en la cara visible del procés de verificació de les negociacions entre Junts i el PSOE. Té com a missió crear un clima de confiança mutu i ajudar a arribar acords.

En el full de ruta que van acordar les dues formacions es contemplava la presència d'aquesta figura per intentar salvar els esculls que es poguessin donar.

Més enllà del verificador

Més enllà de la participació del diplomàtic salvadorenc, el PSOE i Junts no han donat detalls sobre el mecanisme de verificació internacional que els acompanyarà en les seves reunions, per bé que en els últims dies els focus apuntaven cap al Centre for Humanitarian Dialogue Henry Dunant, una organització radicada a Ginebra que va assessorar Junts i ERC el 2018 i que va participar en el desarmament d'ETA.

El breu comunicat, de dos paràgrafs i de les dues formacions, tampoc explica els temes tractats en la trobada; simplement subratlla que s'ha celebrat "en un ambient cordial i de treball" i que "s'ha continuat avançant".

En aquesta primera reunió de la taula bilateral entre el PSOE i Junts, nascuda de l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez, hi han participat el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán; l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras.

Pel que fa a la part socialista, Santos Cerdán ha afirmat ja a l'aeroport de tornada a Madrid que la reunió havia anat "bé" i que s'ha desenvolupat en un clima cordial, tot i que ha afirmat que no n'hi hauria cap altra abans d'acabar l'any.

 

ARXIVAT A:
JuntsPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut