Félix Bolaños, amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová (EFE/Pablo Garrigós)
Félix Bolaños, amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová (EFE/Pablo Garrigós)

Bolaños diu que a Brussel·les hi ha "zero preocupació" per l'amnistia, però "màxima" pel CGPJ

Fonts de la Comissió Europea apunten que la visió del ministre és "massa optimista" i asseguren que no es pronunciaran fins que s'hagi aprovat la llei

Redacció/AgènciesActualitzat

Félix Bolaños ha viatjat aquest dijous a Brussel·les. En plena batalla entre el govern de Pedro Sánchez i la judicatura, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts s'ha reunit amb la vicepresidenta de la Comissió Europea per a Valors i Transparència, Vera Jourová, i el comissari de Justícia, Didier Reynders, després que Brussel·les sol·licités més detalls sobre l'abast de l'amnistia pactada pel PSOE amb Esquerra i Junts.

A Brussel·les, Bolaños ha defensat l'amnistia i ha assegurat que a l'executiu comunitari "no hi ha cap dubte que aquest és un assumpte intern":

"Sobre la llei d'amnistia, els he de dir que hi ha zero preocupació de la Comissió Europea sobre la salut i la fortalesa de l'estat de dret i la separació de poders a Espanya".


"Encara no ha dit que la llei d'amnistia no li causa cap preocupació"

Posteriorment, fonts properes als comissaris han apuntat que la visió de Bolaños és "massa optimista", perquè Brussel·les encara no ha acabat d'analitzar el projecte de llei. De fet, la Comissió ja ha dit que no es pronunciarà fins que s'aprovi la norma.

De fet, aquest divendres, el portaveu de Justícia, Christian Wigand, preguntat per les declaracions de Félix Bolaños, ha respost: "Hi va haver una trobada molt constructiva i els intercanvis amb Espanya seguiran. Els comissaris en la reunió van informar el ministre, per descomptat, que tenim preguntes i que volem continuar les converses amb les autoritats espanyoles. A més, la nostra anàlisi està en procés, així que, en aquest sentit, la Comissió encara no ha dit que la llei d'amnistia no li causa cap preocupació", ha explicat el portaveu.

La setmana passada, durant el debat que es va fer al Parlament Europeu sobre l'amnistia, el comissari de Justícia, Didier Reynders, va assenyalar que "la situació de Catalunya segueix sent un tema intern d'Espanya", tot i que va afegir que Brussel·les seguirà "molt de prop" els canvis que hi pugui haver en el projecte de llei durant el procés legislatiu.

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, durant el debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu
El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, durant el debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu (EFE/Ronald Wittek)

"Impecable des del punt de vista constitucional"

Preguntat per les paraules de Reynders a l'Eurocambra, Bolaños ha dit que l'executiu comunitari té clar que "és una proposició de llei que és absolutament conforme amb la Constitució, amb el sistema legal espanyol, també amb el dret de la Unió Europea".

Com ja va fer el dia que es va registrar el projecte de llei al Congrés, Bolaños ha insistit en la constitucionalitat de la llei:

"Tothom ha vist que és impecable, sòlida des del punt de vista legal, tècnic, i impecable també des del punt de vista constitucional".

Bolaños s'ha reunit amb els comissaris durant una hora i ha assenyalat que han estat trobades "constructives i lleials".

Bolaños i Jourová, amb les delegacions respectives, durant la reunió d'aquest dijous
Bolaños i Jourová, amb les delegacions respectives, durant la reunió d'aquest dijous (EFE/Pablo Garrigós) 

Preocupació pel CGPJ

L'home fort del govern de Pedro Sánchez ha dit que la llei d'amnistia ha ocupat "la menor part del temps" de les reunions amb Jourová i Reynders perquè la "preocupació màxima" per la Comissió Europea és la manca de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Aquest dilluns farà cinc anys que la renovació de l'òrgan de govern dels jutges està encallada. "El PP bloqueja el CGPJ", ha assegurat Bolaños, que ha dit que l'executiu comunitari "coneix per complet qui és responsable" del bloqueig:

"La preocupació de la Comissió per la falta de renovació del CGPJ com a conseqüència del PP és una preocupació màxima. Perquè és una cosa que està afectant no ja només la normalitat institucional de l'òrgan de govern dels jutges a Espanya, sinó que està afectant els ciutadans en el dret que tenen la tutela judicial".

En aquest context, ha demanat al PP que "entri en raó, compleixi la Constitució, compleixi la llei, renovi el consell" i, d'aquesta manera, es pugui recuperar "la normalitat institucional al poder judicial i els ciutadans recuperin el seu dret a tenir procediments judicials en un temps raonable i amb agilitat".

Sobre el rebuig del CGPJ al fiscal general proposat pel govern espanyol, Bolaños ho ha considerat "sorprenent i contradictori". El ministre de Justícia ha dit que, fa un any, l'opinió de l'òrgan de govern era la "contrària" i avalava la idoneïtat d'Álvaro García Ortiz. A més, ha reivindicat que García Ortiz compleix els requisits de ser un jurista de reconegut prestigi i d'haver exercit durant més de 15 anys.   
 

 

ARXIVAT A:
JudicialCGPJAmnistia
Anar al contingut