Míriam Nogueras i Santos Cerdán, a la seva arribada a Ginebra aquest diumenge

Acaba la reunió entre Junts i el PSOE, sota secretisme i en un clima "cordial"

El negociador del PSOE, Santos Cerdán, ha dit que la primera trobada amb Junts després de la investidura de Pedro Sánchez ha anat bé

RedaccióActualitzat

"Ha anat bé". Aquest és el concís missatge que ha llençat el negociador del PSOE, Santos Cerdán, després de la reunió a Suïssa amb Junts, en la primera trobada després del pacte entre tots dos partits que va portar a la investidura de Pedro Sánchez.

També ha explicat als periodistes que l'han interceptat a l'aeroport de Ginebra, que la reunió s'ha desenvolupat en un clima "cordial". I ha aclarit també que no hi haurà cap altra trobada entre Junts i el PSOE abans que acabi aquest 2023.

Tot i l'hermetisme, les dues formacions han desvetllat una de les incògnitesel diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez, un dels assistents avui, serà l'encarregat de mediar en les negociacions.

Així ho han anunciat PSOE i JxCat hores després d'acabar la reunió, en un comunicat conjunt en què expliquen que Galido serà el "coordinador del mecanisme internacional".

Segons la nota, "els dos partits li han agraït el seu compromís a posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte".

Així mateix, ambdues formacions han subratllat que la trobada s'ha celebrat "en un ambient cordial i de treball" i que "s'ha continuat avançant".
 

Discreció, per sobre de tot

Pocs detalls s'han sabut d'aquesta reunió. Tot i que els equips negociadors eren a Suïssa des d'aquest divendres.

De fet, n'ha transcendit tan poca informació que inclús es desconeix l'emplaçament exacte de la trobada, tot i que es creu que s'ha produït a prop de Ginebra.

L'objectiu d'aquest hermetisme és treure pressió als protagonistes. Hi han assistit, per part de Junts, Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras, que aquest divendres va ser escridassada a la seva arribada a l'aeroport suís.

Pel que fa a la part socialista, hi havia el secretari d'organització del partit, Santos Cerdán, que ja va ser l'artífex de l'acord d'investidura.


Negociació sense pressió

Més enllà de la participació del diplomàtic salvadorenc, PSOE i JxCat tampoc han donat detalls ni informació sobre els continguts tractats. I és que les dues formacions mantenen el compromís en què se sàpiga el menys possible de la trobada.

Discreció absoluta en una reunió que no és la primera d'aquest any: se n'han fet almenys quatre abans de la investidura. I tampoc serà l'última, tal com ha reconegut Carles Puigdemont en un missatge a les xarxes:

 

Puigdemont insisteix que hi ha hagut pressions en les últimes setmanes, però que no es deixarà influenciar: "Fa molts anys que hem après a aguantar la posició contra tota mena d'atacs i amenaces", escriu. I continua: "Fa molts d'anys que he après a prescindir-ne i no caure en el parany d'actuar i decidir en funció de les pressions (dels uns i dels altres)."

Per part del PSOE, aquest divendres ha parlat Patxi López, que ha dit que les enormes discrepàncies amb Junts fan pertinent la necessitat d'un verificador internacional.
 

Verificació de la Fundació Henry Dunant

PSOE i JxCat tampoc han donat detalls sobre com serà el mecanisme de verificació internacional que els acompanyarà a les seves reunions. 

Per bé que en els últims dies els focus apuntaven cap al Centre for Humanitarian Dialogue "Henry Dunant", una organització radicada a Ginebra que va assessorar JxCat i ERC el 2018 i que va participar en el desarmament d'ETA.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsPSOECarles PuigdemontPedro Sánchez
Anar al contingut