Salut avança una segona onada de Covid a finals d'estiu i acumula material sanitari

Segons el Departament de Salut, en tres setmanes s'ha doblat l'estoc de material sanitari per la Covid. 

RedaccióActualitzat

Salut treballa amb la hipòtesi que la nova onada de coronavirus s'avanci a finals d'estiu i assegura que el sistema sanitari està preparat per fer-hi front en qualsevol moment. Mentrestant, s'aposta per mesures de control localitzades, i en tres setmanes, s'ha doblat l'estoc de material sanitari per la Covid.

En una entrevista al canal 3/24, el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, ha avançat l'arribada d'una segona onada. Fins ara, Salut havia previst un rebrot a l'octubre, però aquesta setmana s'ha començat a situar ja al setembre. Ramentol parla d'un "rebrot d'una certa intensitat de cara a finals d'estiu, principis de tardor".

Ramentol explica com s'està preparant el sistema sanitari per quan això passi. Diu que "el sistema sanitari no és el mateix que va entrar en l'epidèmia Covid" ni en capacitat diagnòstica ni d'emmagatzematge. Assegura que el sistema sanitari català té estoc de material de protecció individual (EPI) per a quatre mesos "a un ritme de consum semblant al que hem tingut durant el primer pic epidèmic".

"Estem parlant de milions de productes de protecció individual."

Una part important de la gestió d'aquesta segona onada serà la detecció dels brots i la gestió dels confinaments parcials. Ramentol assegura que ara tenen una "capacitat suficient per perimetrar amb molta més exactitud els punts on hi ha brot".


Tres focus a Catalunya

Ara mateix, a Catalunya, hi ha tres focus actius: dos a Lleida - en una residència i en diversos grups de temporers - i un a la Vall d'Aran - fruit d'una barbacoa.

Davant de nous brots, el govern pensa fer el que han anomenat confinaments quirúrgics i el president Quim Torra ha avisat que no li tremolarà el pols a l'hora de prendre mesures. El president del govern reconeix estar "preocupat" pels nous positius.

Torra ha insistit en la necessitat de guardar les distàncies i dur mascareta i ha recordat que "el virus segueix entre nosaltres".

"Estem seguint minut a minut el que està passant durant perquè la represa significa que hem de viure amb aquest punt de risc."

De moment, Salut descarta que la regió sanitària de Lleida retrocedeixi a la fase 2. Per controlar els rebrots detectats a la zona i a la Franja estudien accions concretes per a cada cas i, sobretot nous espais per aïllar millor els temporers amb Covid-19.


40 brots a Espanya fan témer la segona onada

Des del final de l'estat d'alarma, el dissabte passat, s'han localitzat més de 40 brots a Espanya. Però n'hi ha una dotzena, encara actius, que preocupen en especial perquè afecten hospitals i residències, treballadors de les indústries de la carn i la fruita i en dos centres d'acollida de migrants.

La situació a Espanya i a altres països europeus com Portugal i Alemanya, on s'han confinat de nou 650.000 persones, fan témer l'arribada d'aquesta segona onada. La gestió complicada de la desescalada i la represa del turisme afavoreixen l'aparició de nous brots que es podrien descontrolar.

El Covid, un any abans?

Pendents dels nous brots, un nou estudi demostraria que el coronavirus va arribar a Catalunya fa més d'un any. N'han trobat restes en una mostra d'aigua residual de Barcelona del mes de març de l'any passat. L'estudi de la Universitat de Barcelona, que encara no ha passat la revisió d'experts, ha detectat indicis de SARS-CoV-2 en una mostra d'aigua del 12 de març del 2019.

ARXIVAT A:
DesescaladaSalutCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut