El coet de SpaceX Falcon 9 quan estava preparat per enlairar-se (Reuters/Joe Skipper)
El coet de SpaceX Falcon 9 quan estava preparat per enlairar-se (Reuters/Joe Skipper)

S'ajorna l'enlairament de SpaceX, la primera nau tripulada privada

És la primera missió espacial des dels Estats Units a l'Estació Espacial Internacional en 9 anys

Actualitzat

Els Estats Units volen escriure una nova pàgina de la història de la conquesta de l'espai amb el llançament de la primera nau tripulada fabricada per una companyia privada.

Estava previst per a la nit d'aquest dimecres. Però, de moment, haurà d'esperar. A pocs minuts de l'enlairament, s'ha ajornat per culpa del mal temps.

 

 

La càpsula espacial Crew Dragon, de l'empresa privada Space X, s'havia d'enlairar a dos quarts d'onze de la nit des del Centre Kennedy de cap Canaveral, a Florida, amb dos astronautes a bord.

El director de la NASA, Jim Bridenstine, ha informat que l'ajornament s'ha decidit perquè la seguretat del dos tripulants és prioritària.

Douglas Hurley i Robert Behnke, estaven ja instal·lats a la càpsula Dragon fent els procediments previs i, quan només faltaven 16 minuts per a l'enlairament, han estat informats que el llançament es posposava per les condicions meteorològiques.

Aquesta missió és l'últim test de l'agència espacial nord-americana abans d'inaugurar l'era dels viatges comercials a l'espai.

És el primer cop en la història que una companyia privada, Space X, del magnat Elon Munsk, vol portar humans a l'òrbita de la Terra.

La càpsula és al capdamunt del coet reutilitzable Falcon 9 que, quan la deixi en òrbita, tornarà a la Terra. A més, el projecte té una assegurança inèdita per si alguna cosa falla, com explicava Hurley abans de l'intent d'enlairament:

"La clau és que aquest vehicle té la capacitat d'avortar la missió en qualsevol moment des que s'enlaira fins que entra en òrbita. I això és un gran avenç."

Per tant, si el llançament falla, els tripulants, en principi, se salvarien.
 

Els astronautes Douglas Hurley i Robert Behnken, abans del llançament de l'SpaceX Falcon 9 (Reuters/Joe Skipper)
Els astronautes Douglas Hurley i Robert Behnken, abans de l'intent de llançament de la càpsula espacial Crew Dragon (Reuters/Joe Skipper)

Es tracta del primer viatge espacial amb astronautes des dels Estats Units fins a l'Estació Espacial Internacional des del que va fer el transbordador Atlantis de la NASA l'any 2011.

També és el primer tripulat d'aquestes característiques operat per una companyia privada. Virgin Galactic també ha fer vols tripulats però fins a una altitud inferior a la necessària per arribar a l'Estació Internacional.

La missió Demo-2 forma part del programa comercial de vols espacials amb què la NASA vol abaratir els costos dels viatges a l'espai a través de les companyies privades com la d'Elon Musk, fundador de SpaceX.
 

Quan els Estats Units van cancel·lar el seu programa de transbordadors el 2011, la NASA es va veure obligada a fer servir el Centre d'Entrenament d'Astronautes Gagarin a la ciutat russa de Star City, per enviar les seves tripulacions a l'estació espacial.

Les companyies aeroespacials Boeing i SpaceX van ser seleccionades al setembre de 2014 per dissenyar naus, coets i sistemes que permetin el transport de tripulacions de la NASA a l'EEI.

Els dos astronautes de la NASA protagonistes de la Demo-2, Douglas Hurley i Robert Behnken, han sortit aquest dimecres per la mateixa porta que van fer servir Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins el 16 de juny de 1969 quan van fer el seu històric viatge a la Lluna.

Dissabte, si tot va bé, ho tornaran a repetir.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut