Rutes saludables o tallers d'horts urbans, fórmules per prevenir el càncer

Entre el 30 i el 50 per cent dels càncers que existeixen avui en dia es podrien prevenir amb estils de vida més saludables

Montse Ferrer BlancafortActualitzat

L'excés de pes incrementa les possibilitats de tenir malalties cardiovasculars i també de tenir un càncer mortal. Fa temps que se sap, però el càncer continua sent la primera causa de mortalitat en homes i la segona en dones, tot i que en l'última dècada s'ha reduït la taxa de mortalitat. En el diagnòstic hi juguen molts factors, però està clar que fer exercici i menjar bé redueix el risc de tenir la malaltia.

En aquest sentit, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Barcelona (AECC) organitza rutes saludables per ajudar a promoure l'exercici entre la població. És una activitat oberta a tothom, s'hagi passat o no un càncer, i es fa en grups de fins a sis persones, els dimarts i els dijous. Els acompanya un voluntari o voluntària de l'associació que els guia per diferents rutes d'entre 7 i 8 quilòmetres.

Segons la responsable de Prevenció i Promoció de la Salut de l'AECC Barcelona, Ainhoa Marín, es podrien prevenir entre un 30 i un 50% dels càncers:

"Podríem prevenir entre el 30 i el 50 per cent dels càncers que existeixen avui en dia. L'objectiu és arribar a les persones que no troben l'excusa o la manera per fer aquesta activitat física."

Una de les participants a les Rutes Saludables, la Núria Delgado, va passar un limfoma i arran d'això va entrar en contacte amb l'associació. Hi fa de voluntària, però també s'ha apuntat en aquestes caminades per la ciutat. Sempre havia fet molt d'esport i ara, a punt de fer 70 anys, assegura que el que toca és caminar. Amb ella s'hi ha engrescat la Josefina Merino, amigues fa 50 anys que volien fer alguna cosa juntes.


Taller d'hort urbà per a supervivents de càncer

Per ajudar a crear hàbits d'alimentació més saludables, des de l'AECC també han començat a impartir un taller d'hort urbà, de moment només adreçat a supervivents de càncer. És el primer cop que es fa i han començat amb un únic grup, dos cops per setmana, però la voluntat és ampliar-ho. "El que fem és ensenyar-los com plantar coses simples, com serien uns tomàquets o un enciam", explica la Cristina Roces, una de les voluntàries que imparteix aquest taller.

La Cristina va tenir càncer d'estómac i per ella menjar bé no és una opció sinó una necessitat. A casa hi té un petit hort i s'ha acostumat a cultivar els seus propis aliments que l'ajuden a complementar els àpats. I assegura que quan les verdures van de l'hort al plat, es nota. Per la Cristina, d'opcions per tenir un hort a casa, encara que visquem en un pis amb poc espai exterior, n'hi ha.

"Es pot fer en una petita terrassa, pots fer un hort vertical, en un test, hi ha mil maneres de tenir una collita petita. Si tens un mínim espai amb llum natural, pots."

A la Caterina Cenzano fa dos anys li van diagnosticar un càncer de mama. Li van recomanar una alimentació més saludable i s'ha animat a tenir el seu petit hort a casa. És una de les participants al taller Hort Urbà de l'AECC, i assegura que cultivar les seves fruites i verdures l'ha ajudat a recuperar-se, a tenir el temps ocupat i a menjar millor.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut