A "Gilda", Rita Hayworth canta "Put de blame on mame" mentre es treu el guant
A "Gilda", Rita Hayworth canta "Put de blame on mame" mentre es treu el guant

Rita Hayworth, 100 anys del naixement d'un mite de Hollywood

Gilda, el mite de la dona lliure dels anys 40, és ara una icona de la violència masclista

Actualitzat

Rita Hayworth hauria fet avui 100 anys. 

L'actriu, ballarina i cantant nord-americana va néixer el 17 d'octubre del 1918 i és recordada com un dels mites eròtics dels anys 40 del segle passat amb "Gilda", la pel·lícula de Charles Vidor, del 1946. 

A "Gilda", Hayworth seduïa el públic d'un local ballant aquell "Put the blame on mame", i traient-se un guant, com si fos un striptease, abans de rebre una sonora bufetada de Glenn Ford també recordada i que ara és icona de violència masclista. Malgrat tot, el personatge de Gilda representava llavors una "femme fatale", una dona lliure, desinhibida sexualment i que fumava.

 

 

Però més enllà del glamur i el somriure d'aparador, la seva vida va ser ben desgraciada.

Margarita Carmen Cansino, el seu nom real, era filla d'un ballarí andalús que va abusar d'ella i la va obligar a ballar en locals de mala mort des dels 4 anys. Orson Welles, quan s'hi va casar el 1947, va fer que es tallés la cabellera pèl-roja que l'havia fet famosa i que es tenyís de ros platí a "La dama de Xangai". 

 

 

El mite de Gilda, de bellesa i objecte del desig, que va envoltar la seva carrera d'estrella de Hollywood, va eclipsar la seva veritable personalitat, que ella mateixa va resumir en una frase:

"Tots els homes que he conegut s'han enamorat de Gilda però s'han despertat amb mi."

Aquesta sentència explica els seus tempestuosos matrimonis i fracassos. Dels seus 5 matrimonis, un va ser amb l'Aga Khan, però el que les revistes mostraven com un conte de fades no va ser cap camí de roses per a ella.

 

 

Rita Hayworth va morir el 1987, als 68 anys, i va passar els últims anys deteriorada per la malaltia d'Alzheimer.

A la seva filmografia també hi ha perles com "Sang i arena", amb Tyrone Power, i joies musicals com  "Ballant neix l'amor", amb Fred Astaire; "Les models", amb Gene Kelly, o "Pal Joey", amb Frank Sinatra, que aquest vespre es projecta a la Filmoteca de Catalunya.

Durant tot aquest mes d'octubre, la Filmoteca commemora el centenari del naixement de Rita Hayworth.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut