Un local del Born, a Barcelona, recollint a l'hora de tancament (ACN/Laura Fíguls)

Restriccions a cada comunitat: del toc de queda al certificat Covid per entrar a un local

Cada cop més governs autonòmics demanen aplicar el toc de queda nocturn per frenar la cinquena onada de la Covid

RedaccióActualitzat

La majoria de ciutadans de quatre comunitats autònomes estan sotmesos, aquests dies, a tocs de queda nocturns, una mesura que ben aviat es podria estendre a tres comunitats més, si la justícia s'hi mostra favorable, per combatre la cinquena onada de la pandèmia. 

Ja han de fer confinament domiciliari nocturn bona part dels habitants del País Valencià, Catalunya, Cantàbria i Navarra, l'últim territori on aquesta restricció de drets fonamentals ha estat autoritzada.

El toc de queda a Navarra, que ha entrat en vigor la matinada d'aquest dissabte, s'aplica a 141 municipis amb una incidència molt alta per risc de Covid, d'1 a 6 de la matinada i només els caps de setmana, festius i els dies en què se celebren es festes patronals.


El govern valencià, els primers a demanar-lo

L'executiu presidit per Ximo Puig va ser el primer a explorar la possibilitat d'aplicar el toc de queda després de la fi del segon estat d'alarma, el 9 de maig.

Ara l'aplica entre la una de la nit i les sis del matí a 32 municipis de més de 5.000 habitants i ja té l'aval judicial per ampliar-lo fins a 77 municipis, a partir de dilluns i fins al 16 d'agost.

 

L'aval del TSJCV al País Valencià va portar Catalunya a demanar la mesura al TSJC, que en va autoritzar l'aplicació en 165 municipis de més de 5.000 habitants, que apleguen més del 80% de la població.

A Cantàbria hi ha toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada en 53 municipis (que afecta al 90% de la població) i a Navarra en 141, que correspon a unes 600.000 persones, la immensa majoria de la població navarresa.

El TSJN ha autoritzat la mesura, després de tombar la primera petició feta pel govern navarrès, amb l'argument que era poc concreta perquè no identificava els municipis que quedarien afectats ni n'especificava les dades epidemiològiques. La mesura s'ha autoritzat ara per als municipis en situació de risc molt alt, és a dir, amb una incidència de més de 250 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies o més de 125 casos en 7 dies i no per a tota la setmana (com en la primera petició) sinó només els caps de setmana, festius i durant festes patronals.

Astúries, Aragó i les Canàries, en espera

Tres comunitats més volen confinar la població durant la nit i matinada per reduir la interacció social i fer baixar els contagis. 

Les Canàries estan pendents del Tribunal Suprem, on va recórrer la negativa del Tribunal Superior de Justícia de l'arxipèlag a avalar el toc de queda a les illes amb més contagis de Covid-19, com Tenerife. La Fiscalia del Suprem ja s'ha mostrat favorable a acceptar el recurs del govern canari i que s'autoritzi la mesura entre les 00.30 i les 6 del matí en els municipis amb contagis alts, per sobre de 154 casos per cada 100.000 habitants en 7 dies.

Les Canàries demanaran a més el certificat Covid per accedir a alguns locals en zones d'alt risc de propagació del virus, una mesura que ja s'aplica a França i Itàlia, i també a Galícia des d'aquest dissabte.

Aragó i Astúries també han demanat l'aval de la justícia per restringir la mobilitat nocturna de la població o estan a punt de fer-ho. El govern aragonès vol aplicar el toc de queda a Jaca, Osca, Monzó i Barbastre, i Astúries vol fer-ho als consells amb risc extrem de Covid, entre la 1 i les 6 de la matinada. A l'Aragó, bars, restaurants i locals d'oci nocturn han de tancar a dos quarts d'una de la matinada i a Astúries el locals d'oci nocturn no poden obrir els espais interiors. 

A Andalusia, la Junta presidida per Juanma Moreno ha publicat al BOJA, el seu butlletí oficial, l'ordre de toc de queda nocturn, de 2 de la matinada a 7 del matí, als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior al miler de casos per cada 100.000 habitants. La Junta, però, no ha demanat encara l'aval de la justícia per aplicar aquesta mesura, malgrat que ja hi ha més d'una vintena de municipis que superen aquest llindar de contagis. El govern de Juanma Moreno sí que té l'aval de la justícia per aplicar el confinament perimetral de la població de Peal de Becerro, a Jaén.

La Junta d'Andalusia ha publicat l'ordre de toc de queda però no ha demanat l'aval de la justícia ( EUROPA PRESS María José López )


Toc de queda voluntari a Euskadi

El govern del País Basc, per la seva banda, no ha comunicat cap intenció concreta d'aplicar el toc de queda, tot i que ho estudia, però sí que ha demanat als seus conciutadans la limitació "voluntària" de la mobilitat nocturna, d'1 de la matinada a 6 del matí, per intentar rebaixar l'alt nombre de contagis a Euskadi. El govern també ha apel·lat a la responsabilitat de la població perquè es redueixin les trobades socials a un màxim de 6 persones i es porti la mascareta també a l'exterior, encara que no sigui obligatori, si no es poden mantenir les distàncies.

A més, el lehendakari Urkullu ha escrit una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li "un marc de seguretat jurídica suficient" per poder decretar el confinament nocturn sense haver de demanar l'aval dels tribunals, que ja li han tombat una petició de tancament de la restauració.

En canvi, els governs balear i de Castella i Lleó no tenen intenció d'aplicar toc de queda, ara per ara. 

Prohibides les trobades nocturnes a les balears

Les autoritats de les illes Balears, però, sí que han obtingut l'aval de la justícia per prohibir les reunions de no convivents, tant en espais exteriors com en domicilis particulars, entre la una i les sis de la matinada a Mallorca, Menorca i Eivissa, i entre les 2 i les 6 a Formentera. A més, per mirar d'evitar botellons augmentarà les multes per participar-hi a un mínim de 1.000 euros. Bars, restaurants i cafeteries han de tancar a la 1 (a les 2 a Formentera).

Tots els viatgers que arribin a les illes (tant a les Balears com a les Canàries) hauran de tenir la pauta de vacunació completa o portar una prova diagnòstica negativa.

Castella i Lleó no descarta el confinament domiciliari nocturn, tot i que ho havia desestimat després del rebuig de la justícia altres vegades. De moment, a més d'avançar el tancament de bars i restaurants per combatre l'expansió de la pandèmia, el govern presidit per Alfonso Fernández Mañueco es limita a demanar a la població que actuï com si el toc de queda fos vigent. També s'ha prohibit el consum a la barra de bars i restaurants, i discoteques i sales de festa només poden obrir les terrasses, però no els espais interiors.

Ni la Comunitat de Madrid ni Castella-la Manxa han modificat les restriccions vigents en els últims dies. Madrid, de fet, manté el mateix full de ruta des de fa gairebé un mes: els bars i restaurants estan oberts fins a la una de la matinada i les discoteques, casinos i locals d'oci nocturn, fins a les 3h.

A Múrcia no hi ha toc de queda, però sí que es demana evitar les activitats nocturnes no essencials entre les 2 i les 6 de la matinada. Tampoc La Rioja ha imposat noves restriccions, tot i que la Conselleria de Salut ha reconegut que l'augment de contagis per la cinquena onada està sent "brutal".
 

Restriccions per la cinquena onada

Aquest és el resum de les principals novetats en les mesures aprovades a cada comunitat:

Andalusia

  • La Junta ha publicat una ordre per poder imposar el toc de queda de 2 de la matinada a 7 del matí als municipis amb major incidència, però el govern encara no ha demanat l'aval al TSJA per aplicar-la.
  • S'ha demanat als governs locals dels municipis amb més incidència que tanquin les platges de 23.00 a 7.00 hores.
  • Experts recomanen suspendre festes populars i reunions privades de més de 10 persones.


Aragó 

  • El govern ha demanat poder aplicar el toc de queda a Jaca, Osca, Monzó i Barbastre.


Astúries

  • Demanarà l'aval per imposar el toc de queda als consells amb alt risc, entre la 1 de la matinada i les 6 del matí. 
  • També preveu limitar-hi les trobades a 6 persones en interiors i 10 en exteriors i revisar o suspendre les activitats multitudinàries als municipis amb risc extrem de transmissió.


Balears

  • La justícia avala prohibir reunions de matinada, entre la 1 i les 6, tret de Formentera, que és entre les 2 i les 6, des d'aquest dissabte i durant un mes.
  • Tots els viatgers que hi arribin han de portar una prova diagnòstica negativa o la pauta de vacunació completa.


Canàries

  • Cal una prova diagnòstica negativa, la pauta de vacunació completa o acreditar que s'ha passat la malaltia, per poder-hi viatjar.
  • El govern ha presentat recurs davant el Suprem contra la negativa del TSJ de les Canàries a imposar un toc de queda.


Cantàbria

  • Hi ha toc de queda d'1 a 6 de la matinada en 53 municipis.


Castella-la Manxa

  • Sense canvis. Bars i restaurants oberts fins a la 1 h amb 75% d'aforament interior i 100% exterior, però sense barra. Discoteques, fins a les 3 h. 


Castella i Lleó

  • Tancats els parcs a la mitjanit, i fins a les 7 del matí, per evitar botellons. La restauració ha de tancar a la 1.30 de la matinada.


Catalunya

  • Toc de queda nocturn a 165 municipis (que afecta uns 6 milions de persones), d'1 de la matinada a 6 del matí.
  • Bars i restaurants han de tancar a les 00.30 h.
  • Reunions socials limitades a 10 persones.


Extremadura

  • Tancament perimetral a 17 municipis de Badajoz i Càceres.
  • L'oci nocturn tanca a les 3 h i es permet el consum a la barra, amb distàncies.


Galícia

  • Des d'aquest dissabte, es demanarà prova negativa o vacunació per entrar a bars i restaurants dels 36 municipis amb major incidència.
  • Prohibides les reunions al carrer entre no convivents entre la 1 de la matinada i les 6 del matí (o les 3 i les 6, segons l'índex de contagis).


La Rioja

  • Sense toc de queda ni tancament perimetral, tot i el nivell 2 d'alerta. Restauració, fins a les 2.00 h.


Madrid

  • Sense canvis. Bars, restaurants, cinemes i teatres, fins a la 1 de la matinada. Oci nocturn, fins a les 3 h.


Múrcia

  • Limitació nocturna per a activitats no essencials, sense toc de queda, de 2 de la matinada a 6 del matí.
  • Límit de 10 persones en trobades socials (avalat pels tribunals), si no són convivents.

 

Navarra

  • Toc de queda en vigor des d'aquest dissabte, d'1 a 6, en caps de setmana, festius i festes patronals, en les poblacions amb alta incidència. 


País Basc

  • Bars i restaurants han de tancar a la 1 de la matinada.
  • Obligatori l'ús de mascareta en zones urbanes transitades i a les platges.
  • El govern demana el toc de queda "voluntari" de la població entre la 1 i les 6.

 

País Valencià 

  • A partir de dilluns, ampliació del toc de queda a 77 municipis, de moment durant tres setmanes.
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut