Barcelona

Restaurants i botigues perden entre un 30 i un 50% d'activitat al centre de Barcelona

Empresaris, sindicats i polítics reclamen recuperar la normalitat, després d'una setmana d'aldarulls

RedacccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha quantificat en 2,7 milions d'euros els danys per la crema de contenidors, mobiliari urbà i altres elements.

A banda d'aquest càlcul, els màxims responsables de l'Ajuntament s'han reunit amb els representants dels actors econòmics de la ciutat per avaluar la situació creada pels disturbis de la setmana passada.

Entre els sectors més afectats, hi ha botigues i restaurants, que han vist com baixava el públic, segons ha explicat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené:

"Veiem una pèrdua d'activitat d'entre el 30 i el 50% en comerç i en restauració i això acaba sent preocupant des del punt de vista de convertir-se en una situació endèmica."

També hi ha preocupació per com pugui afectar el turisme, però en aquest cas no hi ha xifres. Martí Sarrate és el president d'ACAV, l'Associació d'Agències Especialitzades.

"Sí que hi ha anul·lacions, per les cancel·lacions de vols o canvis de dates. Hi ha congressos que no han estat anul·lats, però estem en una temporada important perquè s'està contractant, hi ha la negociació sobretot amb agències receptives i això pot afectar en aquest aspecte."

Els màxims responsables de l'Ajuntament s'han reunit amb els representants del món econòmic

 

Polítics, empresaris i sindicats han coincidit a reclamar la tornada a la normalitat al més aviat possible, com ha dit Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona

"Fem una crida i ho fan els agents econòmics i socials per desescalar la tensió, que no té una direcció concreta sinó que respon a un bucle."

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també ha donat la seva versió, després de parlar amb les patronals i els sindicats majoritaris, convocats per transmetre'ls el suport del govern.

"No hauríem de triar entre l'exercici dels drets i llibertats fonamentals i la nostra prosperitat econòmica. És una perversió haver de triar entre aquests dos elements."

 

La consellera Àngels Chacón ha convocat sindicats i patronals

 

Comissions Obreres, UGT, Pimec i Foment del Treball han fet públic aquest cap de setmana un manifest conjunt en què demanen estabilitat i diàleg polític, pactat després de dies buscant el mínim comú denominador.

Això deia aquest dilluns Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya:

"Al primer sopar, gairebé no arribem a les postres, però vam decidir que, per arribar-hi, seguiríem parlant. Volíem situar diàleg, negociació política, solucions polítiques."

També ha reclamat diàleg Josep González, president de la patronal Pimec:

"No té sentit aquesta escalada de no voler parlar i dir que hem de condemnar la violència. Crec que s'ha condemnat la violència i hi hagi les posicions que hi hagi s'ha de parlar."

La Cambra de Comerç de Barcelona, que hauria volgut participar en el manifest, demana rebaixar la tensió al carrer, a través del seu president, Joan Canadell.

"Realment aquestes imatges no ajuden i voldríem que, sense renunciar a les mobilitzacions, acabessin la crema de contenidors i altre tipus d'aldarulls."

En paral·lel, el Cercle d'Economia ha demanat a les institucions que aparquin les diferències i es concentrin a aturar els actes violents.

ARXIVAT A:
Judici procésUGTCCOOJaume Collboni Àngels Chacón
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut