Reobren el cas contra tres guàrdies civils per detenció il·legal a Fonollosa l'1-O
El veí emmanillat i els tres agents de la Guàrdia Civil, l'1 d'octubre del 2017 a Fonollosa

Reobren el cas contra tres guàrdies civils per detenció il·legal a Fonollosa l'1-O

Van retenir emmanillat un veí un quart d'hora durant la càrrega, i és l'acusació més greu feta contra els agents que van actuar en el referèndum

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona ha obligat el jutjat número 2 de Manresa a reobrir la investigació sobre la detenció d'un veí de Fonollosa per la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O.

Això implica que es continuarà investigant els tres agents que van detenir, emmanillar i asseure al terra durant 15 minuts el veí mentre els seus companys intentaven impedir les votacions.


L'acusació més greu

El seu advocat reclama des de llavors que els acusin de detenció il·legal, delicte que pot comportar penes de presó i d'inhabilitació per als tres agents.

De fet, és l'acusació més greu que s'ha fet per l'actuació policial durant el referèndum, per una acció que es considera l'única detenció policial que es va fer aquell dia.

Policies a Fonollosa
L'operatiu de la Guàrdia Civil a Fonollosa per l'1-O (ACN)


Segona reobertura

És la segona vegada que l'Audiència obliga aquest jutjat a reobrir el cas: el novembre del 2018 ja ho va fer després que la jutge desestimés la denúncia del veí, a més de les d'altres veïns.

Després de diversos ajornaments, els tres agents van declarar davant la jutge el juny del 2019, i van reconèixer els fets.


Decisió "individual" i expedient

Un d'ells va admetre ser el que va prendre la decisió "individualment" d'emmanillar el veí, al qual no va informar dels seus drets, cosa que per sí sola ja constitueix delicte segons l'advocat de l'acusació.

Poques setmanes abans d'aquesta declaració, la Guàrdia Civil va obrir un expedient disciplinari a aquest agent. El jutjat, però, va tornar a donar per acabada la investigació.

No s'investigaran les càrregues

El recurs a l'Audiència de Barcelona per reobrir el cas també reclamava que s'investiguessin les càrregues de la Guàrdia Civil contra els veïns de Fonollosa que eren davant del col·legi electoral.

La intenció dels advocats que porten l'acusació és continuar el procediment fins al Tribunal Constitucional i després arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans si cal.

Aquest vídeo mostra com va ser l'actuació de la Guàrdia Civil aquell dia a Fonollosa:

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OGuàrdia Civil
Anar al contingut