Una parada de llibres per Sant Jordi (iStock)

Recomanacions de Sant Jordi: 23 llibres imperdibles per al 23 d'abril del 2023

Propostes de títols en català publicats recentment per a tots els gustos i de diferents segells editorials

RedaccióActualitzat

Arriba Sant Jordi i l'hora de fer propostes. Podrien ser vint-i-dues, trenta-vuit o quaranta-nou... De fet, podríem allargar la llista tant com volguéssiu. Només a Catalunya es publiquen cada any al voltant de 40.000 llibres.

Amb dades de l'Idescat, a més, el total de llibres "vius" que es poden trobar o demanar a les llibreries ronda els 375.000. Això vol dir que, si visquéssim 80 anys, hauríem de llegir uns 13 llibres al dia per poder dir que ho hem llegit tot: una proesa improbable que, amb el cor a la mà, tampoc no us recomanem.

Us proposem 23 llibres que podeu llegir en català i que aquest diumenge trobareu a les diferents parades. Alguns ja estan situats al capdamunt de les llistes dels més venuts, i alguns altres són un feliç descobriment.

Tots han estat publicats recentment, però ens agrada la sentència que diu que qualsevol llibre no llegit --nou o vell-- és una novetat. Hem fet una selecció --ordenada alfabèticament per autors-- que també certifica la varietat de gustos i de segells editorials.

Us convidem a fer-hi un cop d'ull amb el convenciment que tots tenim un llibre que sembla pensat i escrit només per a nosaltres. Bones lectures i bon Sant Jordi!

 

1. "Una història és una pedra llançada al riu", de Mònica Batet

Angle Editorial

Una de les propostes més singulars de la temporada. Un d'aquells títols que de mica en mica el boca-orella hauria d'anar fent gran. La sinopsi que us puguin explicar no us aclarirà gaire res. Quedeu-vos amb la seguretat --i l'estímul-- de llegir una obra gens corrent i poc habitual a les nostres lletres. Una novel·la que parla, entre altres coses, de la nostra capacitat per resistir i inventar.

 

2. "Seré el teu mirall", de Lluís-Anton Baulenas

Comanegra i Àfora Focus edicions

Feliç retrobament amb la veu literària de Lluís-Anton Balenas i, de nou, com en altres obres seves, amb Barcelona com a protagonista: "Vet aquí aquesta ciutat que queia, però sempre es tornava a aixecar, que des dels romans es destruïa i es reconstruïa, i que generava tota mena d'espècimens peculiars, de criatures estranyes com el senyor Vallès o com jo mateix…". La novel·la té l'honor d'haver guanyat el primer premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona.

 

3. "Nevada", d'Imogen Binnie

L'Agulla Daurada

L'Agulla Daurada és un nou segell editorial nascut l'any 2022 amb la voluntat de dotar el panorama literari en català de noves veus. La novel·lista transgènere Imogen Binnie va publicar el 2013 "Nevada", que s'ha convertit en un títol de culte de la literatura queer. La novel·la segueix la història d'una dona trans descontenta amb la seva vida que s'embarca en un viatge a través dels Estats Units.

 

4. "32 de març", de Xavier Bosch

Univers

Xavier Bosch està acostumat a situar cada nova novel·la que fa al capdamunt de les llistes dels llibres més venuts. "32 de març" té com a protagonistes la Barbara, professional del sector del llibre, la seva àvia Margaux, un enigmàtic fotògraf i també la ciutat de París en els anys convulsos de la Segona Guerra Mundial.

 

5. "No ho sé, digue-m'ho tu", d'Agnès Busquets

Navona

L'actriu còmica Agnès Busquets ha debutat com a novel·lista amb "No ho sé, digue-m'ho tu", on acompanyem la Dúnia, separada recentment i amb dos fills, a través de diferents estats d'ànim: des de l'enamorament fins a la ràbia, passant per l'eufòria, la malenconia i fins i tot la depressió.

 

6. "En guerra", d'Enric Calpena

Edicions 62

Enric Calpena, pioner a TV3 i ànima del programa històric "En guàrdia!" de Catalunya Ràdio, ha posat el focus en els anys de la Guerra Civil al Barça. Un llibre on es parla (poc) de futbol i que, sobretot, posa en valor l'heroisme anònim d'aquells que van permetre salvar el club i el seu patrimoni. Un llibre per entendre la convulsió que ha viscut una entitat que, resseguint-ne la història, també retrata un país sencer.

 

7. "Domèstica maragda", de Gemma Casamajó

Quaderns Crema

El poemari de Gemma Casamajó, editat amb el bon gust habitual de Quaderns Crema, ens fa entrar en la quotidianitat de diferents dones a través de les seves cases i dels objectes que hi habiten. Poemes que ens parlen de la casa com a espai de confort i refugi, però també com un espai que esclavitza.

 

8. "Marramaus", d'Enric Casasses

Editorial Empúries

"Marramaus i més marramaus del llegir, de l'escriure i d'això i d'allò" és el títol complet d'aquest nou títol inclassificable del poeta i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Enric Casasses. Un recull de textos breus --i lliures-- que aborden qüestions diverses de l'àmbit cultural i que es podria llegir com una mena de diari sui generis del seu autor. Una prova més de l'univers Casasses i de tota la seva energia creativa.

 

9. "Solastàlgia", d'Ada Castells

L'Altra Editorial

Després de publicar "Mare" amb La Campana, Ada Castells entra al catàleg de L'Altra Editorial amb "Solastàlgia". La solastàlgia és un terme que hibrida els conceptes de consol i dolor. Ideat per l'activista australià Glenn Albrecht, designa la tristesa causada per la destrucció del nostre entorn i, de retruc, de tot el planeta Terra. L'acció es desencadena quan la Sara decideix canviar Barcelona per l'Empordà després d'unes greus inundacions.

 

10. "La mare balena i altres contes", de Víctor Català

Nòrdica Llibres

Amb il·lustracions d'Elena Ferrándiz i una edició i pròleg de Care Santos, Nòrdica torna a posar d'actualitat Caterina Albert/Víctor Català després de l'edició antològica dels seus contes que en va fer el segell Club Editor. Són sis contes, inclòs "La mare balena", que tanca el recull.

 

11. "Quan deixi de ser jo", de Carme Elias

Columna

L'actriu Carme Elias va explicar ara fa un any, en el marc del Brain Film Fest de Barcelona, que tenia Alzheimer. Des d'aleshores s'ha convertit en una activista de la malaltia. Ha deixat escrit el seu testimoni dels primers anys de convivència amb un mal devastador per a un mateix i per l'entorn més proper. El camí fins a arribar al "Quan deixi de ser jo" és dur, però també té els seus aprenentatges.

 

12. "Profecia", de Raül Garrigasait

Edicions de 1984

Si esteu preocupats per l'abundància de porcs senglars que envaeixen camps, camins, carreteres... i grans ciutats, aquest és un llibre que no us deixarà indiferent. La mirada curiosa i sorprenent de Raül Garrigasait combina diferents tons narratius per bastir una "Profecia" un punt apocalíptica, però també carregada d'humor i energia. Hi ha pocs savis a la literatura catalana com Garrigasait capaços de fer una obra com aquesta, aparentment lleugera i, alhora, ser un dels nostres millors especialistes en literatura clàssica.

 

13. "Consum preferent" , d'Andrea Genovart

Anagrama

Andrea Genovart (Barcelona 1993) és una nova veu en el panorama narratiu. El seu "Consum preferent" s'ha imposat al Premi Llibres Anagrama de Novel·la que l'any passat va quedar desert i que l'any 2019 va guanyar Irene Solà amb el seu celebrat "Canto jo i la muntanya balla". Un retrat dels que ara ronden la trententa, situat a Barcelona, i que barreja deliberadament el català i el castellà. El jurat n'ha destacat "un humor demolidor" i el retrat que fa de la precarietat.

 

14. "La pausa dels dies", de Xavier Graset

La Campana

El director del programa "Més 324", Xavier Graset, inquiet i polifacètic, fa una aturada enmig de la voràgine de l'actualitat per publicar "La pausa dels dies", un volum que aplega diferents articles dels últims anys que repensen els petits plaers de cada dia, com ara un bon àpat o un bon espectacle.

 

15. "Els fils del mar", d'Inés Macpherson

Spècula

Spècula és una nova editorial especialitzada en ciència-ficció, fantasia i terror sobrenatural que aposta pels autors que escriuen en català. A "Els fils del mar", un dels seus primers títols, la barceloninca Inés Macpherson inventa un cant a la llibertat a partir del personatge de la Janira, una dona que va créixer amb la prohibició de veure el mar. Les dones que volien tocar l'aigua li deia l'àvia, "se les mengen els monstres i els éssers que s'amaguen a l'abisme".

 

16. "Què", de Max

Editorial Finestres

L'editorial Finestres, vinculada a la llibreria del mateix nom, va convocar un premi de còmic en català amb una dotació generosa de 25.000 euros. I el primer premiat va ser un referent del gènere, en Max. El resultat és el volum "Què", on Max aborda qüestions com "la mort, la creació artística, els morts enterrats a les cunetes, la mala llet i el conflicte masculí davant els temes de gènere". I tot això a través "d'un humor estrambòtic i esperpènic".

 

17. "Aterratge", d'Eva Piquer

Club Editor

Dues dècades després de publicar la seva última novel·la, Eva Piquer ha impactat aquest any amb "Aterratge", un llibre breu i contundent on l'autora parla de supervivència a través diferents històries com la pèrdua d'un ésser estimat i el procés de dol que segueix, o l'aterratge d'emergència d'un avió a Islàndia, que va acabar sense cap víctima mortal.

 

18. "Les nostres mares", de Gemma Ruiz Palà

Editorial Proa

Després d'"Argelagues" i "Ca la Wenling", la periodista de TV3 Gemma Ruiz Palà ha aconseguit el premi Sant Jordi amb la història de deu dones que podrien ser les nostres mares. És un homenatge a una generació de dones que han travessat el segle XX a Catalunya, tot sovint, en silenci. Aquest llibre els dona veu i les reconeix.

 

19. "No siguis pobre!", de Marta Rojals

Ara Llibres

L'autora del fenomen del 2011 "Primavera, estiu, etcètera" és una de les veus populars més desconeguda de les nostres lletres --no li coneixem la cara, no concedeix entrevistes--. Ara Llibres ha decidit aplegar en el volum "No siguis pobre!" els articles aguts i precisos que publica regularment a la premsa. Un recorregut per temes diversos damunt dels quals Rojals aplica una mirada particular que combat totes les injustícies.

 

20. "Pregària a Prosèrpina", d'Albert Sánchez Piñol

La Campana

Viatge a la Roma clàssica de la mà d'un dels nostres autors més fantàstics, Albert Sánchez Piñol, l'autor dels fenomens "La pell freda" i "Victus". Sánchez Piñol planteja una història apocalíptica i capgira la història tal com la coneixíem. L'objectiu, acompanyar el lector en un viatge trepidant i sense treva amb protagonistes com Marc Tul·li Ciceró o Juli Cèsar.

 

21. "L'amant fantasma", de Lisa Taddeo

MésLlibres

La nord-americana Lisa Taddeo torna a Més Llibres amb els nou relats de "L'amant fantasma" després dels llibres "Animal" i "Tres dones". Una escriptura despietada sobre la ceguesa de l'amor i el dolor de les ferides que pot arribar a causar. Històries franques que no defugen la sordidesa escrites sense concessions.

 

22. "El príncep i la mort", de Daniel Vázquez Sallés

Folch & Folch

L'autor d'aquest llibre duríssim, Daniel Vázquez Sallés, va perdre el seu fill Marc quan tenia 10 anys després d'un periple esgotador per hospitals de Barcelona i Madrid. El fill de l'enyorat Manuel Vázquez Moltalbán va passar el dol en una illa grega, i el resultat és "El príncep i la mort". La seva lectura, també carregada de vida, no s'oblida fàcilment.

 

23. "Demà, i demà, i demà", de Gabrielle Zevin

Periscopi

Un dels llibres de la temporada que ha connectat, bàsicament, amb un públic contemporani. La seva autora està considerada als Estats Units una de les veus més notables de la seva generació. Els protagonistes de "Demà, i demà, i demà" són el Sam i la Sadie, que comparteixen afició pels videojocs des de bens petits. Un èxit imprevist i imparable posarà a prova la seva relació.

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut