Una dona pren un cafè a un bar de Santa Cruz de Tenerife
Una dona pren un cafè a un bar de Santa Cruz de Tenerife (EFE / Ramón de la Rocha)

Rebaixa del 50% del lloguer per als negocis de restauració i hostaleria

El Consell de Ministres aprova un paquet d'ajudes de 4.000 milions per als sectors més afectats per la pandèmia

Actualitzat

El penúltim Consell de Ministres de l'any ha aprovat un paquet de mesures de suport al turisme, l'hostaleria i el petit comerç, alguns dels sectors més afectats per la crisi sanitària del coronavirus. El pla, d'un volum total de 4.220 milions d'euros, passa sobretot per una rebaixa del 50% del preu del lloguer quan el propietari del local sigui un gran tenidor.

Aquesta rebaixa es durà a terme en lloguers de negocis en què el propietari tingui deu o més immobles i les parts no arribin a un acord. El llogater podrà optar entre una quitança del 50% o un ajornament del pagament fins a quatre mesos després de la finalització de l'estat d'alarma. El pagament ajornat d'aquestes rendes es podrà realitzar durant un període de dos anys a partir del final de la moratòria.

La xifra de beneficiaris potencials d'aquesta decisió serien 190.000 locals, dels quals 33.000 correspondrien a establiments relacionats amb el turisme i 157.000 a locals comercials.

 

Locals en lloguer en un carrer del centre d'Igualada
Locals en lloguer en un carrer del centre d'Igualada (ACN / Mar Martí)

 

Pel que fa als locals propietat de tenidors amb menys de 10 immobles, el govern espanyol crearà un "incentiu fiscal" que permetrà a aquests propietaris desgravar tota la quantitat que rebaixin en la renda del llogater i que ells hauran deixat de percebre. Aquesta rebaixa podrà computar "com a despesa deduïble a l'IRPF durant el primer trimestre del 2021", ha explicat Montero.

Segons els càlculs de l'executiu, prop de 2.000 milions en ajudes a partir d'aquesta rebaixa del lloguer, l'exempció del pagament de les quotes a la Seguretat Social per als treballadors i diverses rebaixes fiscals. Uns 2.000 milions més sorgiran de moratòries en els pagaments i alleujaments de les càrregues financeres que han de suportar les empreses.

 

Ajornament d'impostos a pimes i autònoms

El Consell de Ministres també ha donat llum verda a l'ajornament d'impostos a pimes i autònoms en les declaracions de liquidació i autoliquidació fins a un màxim de 30.000 euros, una mesura que els permetrà "no haver de pagar a l'abril i ajornar-ho fins a l'octubre".

També es crearà un altre tram de la línia d'avals de l'ICO per a pimes i autònoms del sector turístic, hostaleria i activitats annexes dotada amb 500 milions d'euros i amb fins un 90% de garantia. D'aquesta manera, empreses molt afectades per la crisi com agències de viatges o transport discrecional (aquell que no està subjecte a horari, itinerari o calendari) podran accedir a finançament amb més facilitat.

 

Restaurant tancat al mercat de la Boqueria de Barcelona
Restaurant tancat al mercat de la Boqueria de Barcelona (EFE / Quique García)

 

Montero: "Un pla ambiciós"

La titular d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha defensat que aquests sectors necessiten una especial protecció fins que puguin recuperar la seva activitat amb normalitat un cop superada la crisi sanitària i ha qualificat el paquet d'ajudes de "pla ambiciós".

El govern espanyol no ha aprovat ajudes directes per als comerços perquè, segons Montero, La Moncloa no pot entregar un "xec" als milers de negocis que hi ha, però ha insistit que aquest xec es concretarà "en la rebaixa de la factura fiscal, la moratòria de pagaments. Per la ministra d'Hisenda, les mesures aprovades són "una manera d'expressar" les ajudes directes que reclamen els empresaris:

"Aquest pla ha suposat un esforç molt important del govern, que està decidit a acompanyar-lo durant tota la pandèmia perquè puguin mantenir-se en condicions adequades i, un cop se superi la restricció de mobilitat, tornin a l'inici de la seva activitat."

 

 

 

ARXIVAT A:
ComerçCoronavirus Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut