El president de Mèxic i la seva dona en una imatge del vídeo a la zona arqueològica de Comalcalco, a Tabasco (EFE)
El president de Mèxic i la seva dona en una imatge del vídeo a la zona arqueològica de Comalcalco, a Tabasco (EFE)

Reaccions a la petició de López Obrador: d'"una ofensa intolerable" a "té molta raó"

El president de Mèxic ha demanat per carta a Felip VI i al papa que es disculpin per la "invasió" d'Amèrica

RedaccióActualitzat

Polèmica al voltant de la petició del president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, a Felip VI i al papa Francesc que es disculpin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta del Mèxic actual. Des de l'Estat, les reaccions més adverses venen del PP, Ciutadans i Vox, mentre que Podem dona en canvi la raó al mandatari centre-americà.

Per part del govern espanyol, la vicepresidenta, Carmen Calvo, assegura que el rei no té per què disculpar-se de res.

"El cap d'Estat, el rei Felip VI, no ha de demanar perdó a cap país, i això no passarà"

 

Carmen Calvo li diu a López Obrador que es tregui del cap que el rei li demani perdó (EFE)

El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, reitera fermament el rebuig del govern a les peticions del president mexicà. S'hi ha pronunciat des de Buenos Aires, on es troba acompanyant els reis en una visita diplomàtica:

"Espanya no presentarà les extemporànies disculpes que es demanen per fets que van passar fa 500 anys."

Borrell ha assegurat que treballen perquè les relacions entre Mèxic i Espanya no en resultin afectades.  

López Obrador, recordem-ho, revela aquest dilluns que ha enviat aquestes cartes tant al monarca espanyol com al papa, i en un vídeo a les xarxes socials defensa que el "descobriment" va ser, de fet, una "invasió":


Casado: "Demostra una ignorància escandalosa"

Pablo Casado qualifica les paraules de López Obrador d'"inadmissibles" i ha exigit a Pedro Sánchez que li digui a aquest "govern esquerranós" que Espanya "no accepta difamacions sobre la història".

En un acte amb motards a Jerez de la Frontera, el president del PP ha criticat que l'"amic" del president del govern espanyol demani per carta al rei i al papa que es disculpin pels abusos durant la conquesta.

"Demostra una ignorància escandalosa i és una indignitat contra Espanya i la seva història (···) No n'hi ha prou amb notes d'ofici d'ambaixades ni declaracions edulcorades d'ambaixadors. Espanya ha de dir al govern esquerranós que no acceptem difamacions sobre la nostra contribució"

I ha recordat que la meitat dels espanyols que van anar a Mèxic "van acabar casats amb dones d'allà", i ha reivindicat l'orgull d'aquest "mestissatge". En aquest sentit, Casado ha tret pit que Espanya la coneguin com la "madre patria".

En una trobada amb motards a Jerez de la Frontera, Casado ha qualificat López Obrador d'"ignorant" de la història (EFE)

Encara més contundent ha estat l'exportaveu parlamentari dels populars i actual candidat al Senat Rafael Hernando. En el seu compte de Twitter, el diputat popular destaca que "els espanyols vam anar allà i vam posar fi al poder de tribus que assassinaven amb crueltat als seus veïns".


Rivera: "Una ofensa intolerable"

Des de Ciutadans, el seu president, Albert Rivera, considera una "ofensa intolerable al poble espanyol" la carta del president mexicà:


Més a la dreta, Vox carrega sense contemplacions contra López Obrador. El seu president, Santiago Abascal, desqualifica l'actitud del president de Mèxic a través de Twitter:


Podem troba raonable la petició de López Obrador

El suport al president mexicà li ha arribat de Podem. "Té molta raó d'exigir al rei que demani perdó pels abusos en la 'Conquesta'", afirma en un tuit  la la portaveu adjunta al Congrés Ione Belarra.

 

ARXIVAT A:
Felip VIDrets humansMonarquiaEsglésiaReligió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut