Veïns i autoritats veuen amb impotència l'escalada de violència a la Cisjordània ocupada
Crònica des de Ramal·lah

Qusra, el poble de Cisjordània on ningú dorm tranquil: sis palestins morts aquesta setmana

D'una dècada ençà, veïns i autoritats de Qusra han assistit impotents a l'avanç de mitja dotzena d'assentaments de colons

Actualitzat

A Qusra, un poble palestí al sud de Nablús, ningú dorm tranquil. Fa temps que reben atacs violents, inclús abans que comencés la guerra a Gaza. Però, només aquesta setmana, aquí han mort sis veïns a mans de colons armats i de soldats israelians.

Dimecres, un grup de colons van assaltar la casa de la família de Mahmud Odeh, un palestí assassinat l'any 2017. Quan altres veïns es van apropar per defensar-los, els colons i els soldats van obrir foc. Quatre persones van morir en l'atac, entre elles un nen de dotze anys, i hi va haver onze ferits, que van ser traslladats als hospitals de Nablús i Ramal·lah. 

En aquest vídeo es veu com cinc homes armats disparen en direcció a la casa de la família Odeh.


L'endemà, dijous, en el funeral dels quatre veïns morts a Qusra, un altre grup de colons van cremar neumàtics a la carretera on passava la comitiva. Mentre l'Ibrahim al-Wadi i el seu fill de disset anys, Ahmed al-Wadi, intentaven netejar el camí, els assaltants i els soldats van obrir foc i tots dos van morir.

"A la intersecció de Zawiya, ens va sorprendre una emboscada dels colons."

"Vaig baixar del cotxe per veure què passava i uns veïns em van dir que havien atacat el cotxe del meu germà amb els seus fills a dins. Van trencar els vidres i els van disparar", explica l'Abdel, familiar de les dues víctimes mortals d'aquest dijous a Qusra. Dos dels seus fills també van resultar ferits

L'exalcalde de Qusra i familiar de dues víctimes, Abdel al-Wadi, amb l'actual batlle, Hani Ode

"El meu germà i el meu nebot van morir mentre acomiadàvem quatre màrtirs. Quan el meu pare va morir, amb 85 anys, no hi havia màrtirs. Però en la meva vida, he hagut d'enterrar onze palestins", es lamenta l'Abdel, que també va ser alcalde de Qusra. 

L'actual batlle, Hani Ode, assegura que no ha aclucat l'ull en tota la setmana: "El que ha passat aquí és inexplicable, és inhumà. En 24 hores he hagut d'acomiadar sis veïns".

"Vaig dir al meu poble que no tinguessin por de l'exèrcit, que garantirien la seguretat del funeral. Però ens van preparar una emboscada, ens volen arrasar."


Encerclats per sis assentaments

D'una dècada ençà, veïns i autoritats de Qusra han assistit impotents a l'avanç dels assentaments de colons. Mitja dotzena l'envolten en tres direccions, i a l'entrada del poble, hi ha un destacament de l'exèrcit israelià.  

Sis assentaments de colons israelians encerclen el poble palestí de Qusra

"La política és clara: no ens volen aquí. Ens volen morts, expulsats o empresonats. Ens han arrasat els camps, ens han arrencat 7.000 oliveres, no podem sortir a collir perquè ens poden matar", denuncia l'alcalde de Qusra, mentre ens mostra de lluny un assentament.

De cop, un dron amb una càmera ens sobrevola amb moviments amenaçadors. Són els colons, que l'han enviat des de l'altra banda.

El 2023 ha estat un dels anys més violents a la Cisjordània ocupada. El govern d'ultradreta de Benjamin Netanyahu ha impulsat amb força l'expansió dels assentaments il·legals als territoris palestins. En els enfrontaments han mort més de 250 persones --53 en el que va setmana--, la pitjor xifra des de la segona intifada. 

Pel metge i prominent polític palestí Mustafa Bargouthi, la guerra d'Israel i Hamas va començar aquest any als territoris palestins ocupats.

"Netanyahu vol annexionar Cisjordània. Els palestins estan enfadats pel genocidi a Gaza, però també pel terror dels colons i de l'exèrcit. Ningú se sent segur aquí."

Soldats israelians a l'entrada de Qusra
ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut