Membres del batalló d'Azov alliberats, amb el seu principal comandant al centre, acompanyats del ministre de l'Interior ucraïnès (Reuters)

Qui ha format part de l'intercanvi més gran de presoners entre Rússia i Ucraïna

Entre els alliberats pels dos bàndols hi ha un oligarca íntim de Putin, el cap del batalló d'Azov i un centenar dels seus soldats, a més d'una desena de combatents estrangers

Intercanvi de presoners de guerra entre Kíiv i Moscou. En una operació que feia mesos que es negociava, Rússia ha entregat aquest dimecres 215 combatents del bàndol ucraïnès a canvi de 55 soldats russos i un empresari i polític molt pròxim a Putin, Víktor Medvedtxuk, que va ser capturat el 12 d'abril pels serveis secrets ucraïnesos.

En el seu discurs diari, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja s'ha vantat de l'operació, felicitant-se per haver pogut "salvar les seves vides" i ha citat explícitament Medvedtxuk:

"Hem intercanviat un fanàtic de Rússia per dos-cents dels nostres guerrers. És un bon resultat."

Presoners de guerra russos baixant de l'avió militar que els ha portat fins a territori rus (Reuters)

Entre els soldats ucraïnesos entregats per Moscou hi ha més de 100 defensors de la foneria d'Azovstal, l'últim focus de resistència ucraïnesa a la ciutat de Mariúpol, que finalment va caure en mans russes després de setmanes de combats. Entre ells, també ha estat alliberat el principal comandant, Denis Prokopenko.

El controvertit batalló d'Azovstal, ha estat acusat d'estar format per alguns membres d'ideologia neonazi, argument esgrimit sovint pel Kremlin per justificar la invasió d'Ucraïna amb l'objectiu de "desnazificar-la".

El cap del batalló d'Azov conversant amb el ministre ucraïnès d'Interior, a l'esquerra de la imatge (Reuters)

L'alliberament dels presoners s'ha fet després que Kíiv hagi deixat anar Medvedtxuk. Una part de l'operació s'ha fet en coordinació amb Turquia i una altra via Aràbia Saudita. En aquest últim país hi han arribat 10 presoners de diverses nacionalitats que lluitaven amb el bàndol ucraïnès i van acabar sent capturats per l'exèrcit rus o per milícies prorusses del Donbass: són cinc britànics, dos nord-americans, un marroquí, un suec i un croat.

Alguns dels presoners de guerra ucraïnesos posant amb la seva bandera després de ser alliberats (Reuters)

Tots aquests presoners ucraïnesos s'enfrontaven en molts casos a la pena de mort o a molts anys de presó.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut