Qui és Medvetxuk, el polític ucraïnès íntim de Putin que Zelenski vol canviar per presoners

El govern de Kíiv proposa intercanviar un actiu amb molt valor per al Kremlin i Moscou respon que "és un polític estranger"

RedaccióActualitzat

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha proposat intercanviar l'oligarca prorús Víktor Medvetxuk per presoners de guerra detinguts per les forces de Moscou.

Els serveis de seguretat d'Ucraïna han assegurat aquest dimarts que han detingut Medvetxuk, que és l'aliat més proper i influent del president Vladímir Putin a Ucraïna.

Mostrar imatges d'un presoner de guerra viola el dret internacional humanitari. Però, tot i això, ha estat el mateix Zelenski qui ha publicat al seu Facebook una fotografia que confirmaria la detenció del líder polític ucraïnès: hi apareix vestit de militar i emmanillat.

 

Segons el president ucraïnès, seria el resultat d'una operació de les forces de seguretat. Zelenski ha tret pit de la captura i ha defensat l'intercanvi: "És important que les nostres forces de seguretat i forces militars considerin aquesta possibilitat".


Però qui és Víktor Medvetxuk i per què és una figura important per als serveis secrets ucraïnesos?

Polític i empresari de 67 anys, se'l considera molt proper a Vladímir Putin, fins al punt que el president rus és padrí d'una de les seves filles.

És el líder del principal partit de l'oposició a Ucraïna, la prorussa Plataforma d'Oposició per la Vida. Durant anys havia estat considerat un actiu interessant, com a canal directe de comunicació amb el Kremlin.

Fins al maig de l'any passat, quan les autoritats ucraïneses el van acusar de traïció per haver revelat secrets d'estat, i per tenir negocis a la península de Crimea, annexionada per Rússia. També se l'acusava de "sòlids vincles" amb Putin.

Per tot plegat, un jutge el va posar en arrest domiciliari, però dos dies després que Rússia iniciés la invasió, es va fugar.

El 19 de març el president Zelenski va prohibir el partit de Medvetxuk --i nou formacions més també acusades d'activitats prorusses-- mentre duri la llei marcial.

Un as sobre la taula

Pel president ucraïnès, Medvetxuk és un as sobre la taula. Esperen que la detenció de Medvetxuk permeti obtenir "informacions interessants i detallades" sobre els plans de Putin, a qui qualifiquen d'amic seu. "En sap molt dels preparatius de Rússia per a la guerra", ha afirmat un assessor presidencial ucraïnès.

Ucraïna també espera fer-lo servir de moneda de canvi. "És molt simbòlic que Medvetxuk hagi estat detingut el dia que es commemora el primer viatge espacial tripulat. S'ha amagat 48 dies. Però, finalment, ha intentat escapar", assegurava Zelenski.

I és que segons Irina Veresxuk, viceprimera ministra d'Ucraïna: "Més d'un miler de civils ucraïnesos estan en presons russes". Més de 700 dels nostres presoners de guerra són a Rússia, a les repúbliques de Donetsk i Lugansk, i a Crimea. Veresxuk recorda que més de la meitat són dones:

"Les obliguen a estar dretes, no les deixen seure. Els rapen els cabells i les obliguen a despullar-se. Humilien la seva dignitat."


Per a Ucraïna, la detenció de Medvedxuk també pot ser una injecció d'optimisme en un moment en què les tropes russes es preparen per a una gran ofensiva al Donbass i per a la batalla final per Mariúpol.

El Kremlin condemna la detenció de Medvetxuc

A Moscou, no li ha agradat la detenció de l'oligarca i líder opositor ucraïnès. Després que en un primer moment el Kremlin no donés per verificada la imatge que el mateix Zelenski va divulgar i on Medvetxuc apareix emmanillat i vestit de militar, ara ha condemnat que el govern ucraïnès l'hagi capturat.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha assegurat que Medvetxuc sempre s'havia posicionat "a favor de la pau, contra la guerra i contra l'ampliació del conflicte". Pel Kremlin, de fet, considera que si en el seu moment s'haguessin tingut en compte les seves idees "no hi hauria hagut cap operació militar especial", l'eufemisme amb què Moscou es refereix a la invasió d'Ucraïna.

Pel que fa la proposta de Kíiv de bescanviar-lo per altres presoners de guerra, Peskov ha marcat distància

"Pel que fa a l'intercanvi de què han parlat amb tant entusiasme diverses personalitats a Kíiv, recordem que Medvetxuc no és ciutadà rus i no té res a veure amb l'operació militar especial. És un polític estranger."

El portaveu del Kremlin ha afegit que no saben si ell té cap interès que Rússia participi d'alguna manera en una eventual sortida a la seva situació actual, i ha enviat un missatge a Occident:

"Estarem atents al destí de Medvetxuc i instem que també ho facin els polítics europeus que tant es preocupen per la llibertat d'expressió i que no es persegueixi ningú per motius polítics."

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut