Azovstal evacuació soldats camilles
Entre els soldats evacuats n'hi ha 53 de greus que s'han traslladat a l'hospital (Reuters/Alexander Ermochenko)

Els soldats d'Azovstal s'entreguen i s'acaba la resistència ucraïnesa a Mariúpol

Després de gairebé 3 mesos resistint a la planta siderúrgica, els militars ucraïnesos reben l'ordre de salvar la vida: 264 soldats evacuats, entre els quals 53 ferits greus

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La resistència ucraïnesa a la planta siderúrgica de Mariúpol ha acabat de matinada aquest dimarts. Segons el comandament militar: "la missió ha estat completada amb èxit i dignitat". Una part dels soldats que encara hi quedaven han estat evacuats, i s'espera que hi hagi "altres etapes" per treure de la planta els efectius que hi queden.

Els soldats evacuats dilluns han sortit complint ordres per salvar la vida de la guarnició. Són 264 militars en total, segons ha confirmat el Ministeri de Defensa ucraïnès en un comunicat. Hi ha 53 ferits greus que han estat evacuats a un centre mèdic de Novoazovsk per rebre atenció immediata. Els 211 restants els han portat a Olénivka, dues localitats sota control rus.

Alguns soldats han estat traslladats en lliteres dintre dels autobusos (Reuters/Alexander Ermochenko)

El Ministeri de Defensa rus ha informat de l'acord que ha permès la retirada a través del corredor i ha assegurat que els soldats s'han rendit i ara són ostatges de guerra.

La viceministra ucraïnesa de Defensa, Ganna Maliar, ha precisat que segon els termes de l'acord, els soldats han de ser repatriats a territori sota control ucraïnès "en el marc d'una operació d'intercanvi de presoners". El president Ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha destacat, en la seva al·locució d'aquest dilluns al vespre que s'han prioritzat les vides dels soldats.

"Esperem salvar les seves vides. Entre ells n'hi ha de greument ferits i seran tractats. Vull subratllar que Ucraïna necessita els seus herois amb vida. Aquests són els nostres principis i crec que la gent ho pot entendre."

Segons informa Reuters s'han vist almenys 5 autobusos en l'evacuació dels soldats.
 

Encara hi ha soldats ucraïnesos a Azovstal

La viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha dit aquest dimarts que Ucraïna està treballant en "més etapes" de l'evacuació dels combatents que defensen la planta siderúrgica Azovstal de Mariúpol. 

Es creia que hi havia uns 600 soldats ferits del miler que resistien a l'interior de la siderúrgica, segons fonts ucraïneses. Ara no se sap si encara hi queden militars, però un comandament ucraïnès ha donat el setge per acabat.

Els últims defensors d'Azovstal eren en búnquers i túnels construïts sota terra, que han compartit amb centenars de civils que van ser evacuats a principis de mes de la planta, una de les instal·lacions metal·lúrgiques més grans d'Europa.

Les tropes ucraïneses diuen que han aguantat 82 dies a Azovstal per "donar temps a la resta d'Ucraïna per lluitar contra les forces russes i assegurar les armes occidentals necessàries per resistir l'assalt de Rússia".

Segons informa Reuters almenys han sortit 5 autobusos d'Azovstal (Reuters/Alexander Ermochenko)


El control rus de Mariúpol

L'evacuació ha marcat el final de la batalla més llarga i sagnant de la guerra d'Ucraïna i una derrota important per a Ucraïna. La planta d'Azovstal ha estat assetjada pràcticament des de l'inici del conflicte i s'ha convertit en un símbol de la resistència ucraïnesa. Rússia tindria així el control de tota la ciutat.

Mariúpol està en ruïnes i Ucraïna denuncia la mort de milers de ciutadans. L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, ha xifrat en més de 20.000 els civils morts des que Rússia va llançar el que anomena "operació militar especial" al febrer. 

La devastació de Mariupol s'ha convertit en un símbol tant de la capacitat d'Ucraïna per resistir com de la voluntat de Rússia de devastar les ciutats ucraïneses que resisteixen.

Tot i això, s'està constatant que l'avanç de l'exèrcit rus no és tan contundent i en ciutats com Khàrkiv les tropes russes ja s'estarien retirant.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut