Un grup de nens fa cua per entrar a l'escola Catalonia de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)
Un grup de nens fa cua per entrar a l'escola Catalonia de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

Què s'ha de fer a casa i a l'escola davant la sospita d'un menor amb Covid?

RedaccióActualitzat

Fa una setmana que va començar el curs 2020-2021 a escoles i instituts catalans amb la incertesa de com la Covid afectarà el desenvolupament habitual de les classes.

En el programa especial de TV3 "El curs de la Covid" dos responsables del Departament d'Educació i de Salut que han dissenyat el protocol d'obertura de les escoles, Marc Ramentol i Josep González Cambray, han volgut donar resposta a molts dels interrogants que la nova situació planteja a alumnes i famílies.

- El nombre de positius a les escoles d'aquesta setmana són els que s'esperaven? Si comparem el nombre de casos de la setmana prèvia al començament del curs, efectivament estem en les xifres que esperàvem. Aquesta setmana el comportament és similar al de l'anterior, però no podem descartar que els casos vagin a l'alça. Aquesta propera setmana es començaran a fer moltes més PCR en infants.

- Quins símptomes poden indicar que el nen o nena té el coronavirus? Febre per sobre del 37,5, tos seca, dificultat respiratòria, mal de coll o refredat nasal, dolor muscular, mal de cap, fatiga, mal de panxa, vòmits, diarrea o pèrdua d'olfacte o gust.

Les famílies han de vigilar algun d'aquests possibles símptomes de la malaltia i, si els detecten, fer que el nen no vagi a l'escola. Sempre que hi hagi un símptoma sospitós, l'actitud recomanable és deixar el menor a casa i posar-se en contacte amb el CAP.

 

- Què passa quan es detecta un positiu al grup escolar? El que es fa és aïllar l'alumne en un espai definit de l'escola i s'avisa a la família perquè el vingui a buscar i el traslladi al seu domicili i que contacti amb seu pediatra habitual o al centre de salut de referència. En el cas que sigui una simptomatologia greu, trucar al 061.

- Què passa si no cal fer la prova PCR? La prova PCR és una prova que ajuda al diagnòstic. Però abans de demanar una prova diagnòstica sempre hi ha la valoració del metge que decideix si aquell quadre clínic és compatible amb una sospita de Covid. En el cas que es diagnostiqui una altra malaltia que no sigui Covid, la PCR no es farà. I si no cal fer la PCR, sempre que hi hagi una infecció activa (per exemple, una otitis) no es recomana mai portar l'infant a l'escola.

- Quan triga a saber-se el resultat? Aquesta darrera setmana, el 75% de les PCR les hem informat en un termini de 24 hores. En aquest període és molt important que l'infant es quedi a casa i no vagi a classe.

- Qui més s'ha de quedar a casa fins que arribin els resultats de la PCR? Fins que arribin els resultats del cas sospitós, també s'han de quedar a casa els germans o germanes en edat escolar i també els pares que siguin personal docent d'escoles. Els pares que no treballin en un centre escolar tenen via lliure per anar a treballar.

La resta de companys també poden fer vida normal i anar a classe fins que no es tinguin els resultats de la PCR.

- Amb PCR negativa: l'infant podrà tornar a escola quan hagi passat 24 hores sense símptomes

- Amb PCR positiva: Amb un cas positiu confirmat amb PCR, tots els convivents de l'infant amb coronavirus han de fer quarantena. I també hauran de fer quarantena la resta de companys que formin part de la seva "bombolla" o grup escolar.

Dues nenes a l'entrada de l'escola Catalònia de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)
Dues nenes a l'entrada de l'escola Catalònia de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

- Quí ha d'informar les famílies de la resta de companys de classe? Sempre que hi ha un cas positiu, se n'assabenta el Servei de Vigilància Epidemiològica territorial. I serà aquest servei qui farà la intervenció de salut pública i contactarà amb el director del centre escolar per informar-lo que té un positiu. El director del centre serà l'encarregat de contactar amb les famílies.

- Tota la resta de membres del grup bombolla s'hauran de fer una PCR? Les famílies dels companys de l'infant que ha donat positiu han d'esperar a començar la quarantena quan rebin les indicacions que els donarà el director de l'escola. El departament de Salut, sempre que es pugui, desplaçarà una unitat mòbil per a fer les PCR al centre educatiu.

Després de fer la PCR hauran d'aïllar-se a casa a l'espera del resultat. Després començaran una quarantena de 14 dies i els infants hauran de rebre indicacions per seguir el curs escolar, ja que no s'aturarà l'activitat lectiva.

- Els pares podran acompanyar els menors quan se'ls faci la PCR a l'escola? Una PCR d'un cribratge com les que es faran a les escoles és una prova molt menys invasiva que una vacuna. Es tracta de fer un frotis nasal, no serà d'aquells escobillons que van tan endins.

- Les quarantenes podran ser de menys de 14 dies? Això s'està debatent i està bastant acceptat a diferents nivells. Però encara no hi ha res concret a nivell estatal, ni a nivell d'agències europees que ho certifiqui. Si això passa, es canviaran els protocols.

Inici del curs a una escola de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)
Inici del curs a una escola de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

- Si un nen té un test serològic o una certificació que acrediti que ha passat la malaltia s'ha de confinar? Es considera que aquest infant no pot ser reinfectat i, per tant, pot no ser contagiós i no li caldrà fer quarantena.

- Qui són els contactes directes d'un cas positiu en un grup bombolla? Tots els integrats d'un grup bombolla són contactes estrets entre ells. Fora del grup bombolla, també es consideren contactes estrets a l'escola aquells companys amb qui s'hagi compartit espai al menjador a menys de dos metres de distància sense mascareta, o els asseguts a dos seients de distància en el transport escolar o a les activitats extraescolars. En tots aquests casos, quan el contacte hagi estat en les 48 hores abans de l'inici dels primers símptomes en el cas positiu.

 
ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut