Flors, espelmes i fotografies en homenatge a Aleksei Navalni, a Wroclaw, Polònia, aquest dissabte (Reuters/Tomasz Pietrzyk/Agencja Wyborcza)

Què se'n sap fins ara, de la mort d'Aleksei Navalni

48 hores després, ni la família ni els advocats del principal opositor rus han pogut veure'n el cos, que segons Nóvaia Gazeta Europa és a la morgue de la capital de la regió de Iamàlia

Actualitzat

"El 16 de febrer del 2024, en el centre penitenciari número 3, el presoner Navalni A. A. s'ha trobat malament després de fer un passeig i ha perdut el coneixement gairebé a l'instant."

Així comença el breu comunicat dels serveis penitenciaris russos amb què aquest divendres han anunciat la mort del principal opositor, Aleksei Navalni, empresonat des de fa tres anys. Tenia 47 anys.

Una mort que s'ha produït, segons el text, de la següent manera: "S'han dut a terme totes les mesures de reanimació necessàries, però no han donat resultats positius. Els metges d'emergències han declarat la mort del pacient", ha afegit.

Una dona diposita flors en homenatge a Navalni sobre el monument a les víctimes de la repressió, a Moscou (Reuters/Stringer)

També ha informat de la mort de Navalni un hospital pròxim a la presó, a la localitat de Labytnangi, des del qual s'ha desplaçat un equip mèdic que l'ha pogut atendre set minuts després de rebre la trucada.

"En arribar al lloc, els metges han continuat amb les operacions de reanimació que ja havien fet els metges de la presó. Les han continuat durant més de 30 minuts. Tanmateix, el pacient ha mort", explica en un comunicat recollit per l'agència Interfax.


On és el cos de Navalni?

Ara per ara, el parador del cos d'Aleksei Navalni és un misteri, oficialment. Tanmateix, segons el diari Nóvaia Gazeta Europa, que cita el testimoni d'un sanitari del servei d'ambulàncies, és a la morgue de l'Hospital Clínic del districte de Salekhard

Es dona la circumstància que, aquest dissabte, la mare de Navalni, Liudmila Navàlnaia, i un advocat s'han desplaçat fins a aquesta morgue, però allà els han negat que tinguessin el cos.

"És evident que menteixen i fan tot el possible per no haver de lliurar el cos", denuncia Kira Yarmysh, portaveu de Navalni.

Memorial per Aleksei Navalni a l'exterior de l'ambaixada russa a Londres, aquest dissabte (Reuters/Holly Adams)

Navàlnaia s'havia desplaçat primer fins a la colònia penitenciària IK-3, on ha rebut un "document oficial" que confirma la defunció del seu fill. Tot i això, no n'han pogut veure el cos, tot i que han demanat que els lliurin, segons ha explicat Yarmysh.

En comptes d'això, els han enviat a la morgue de Salekhard, que s'han trobat tancada.

"L'advocat ha trucat a un número de telèfon indicat a la porta. Li han dit que era la setena persona que trucava i que el cos de l'Aleksei no era a la morgue", ha afegit Yarmysh, per a qui "és evident que els assassins volen cobrir el seu rastre" i que "és per això que no lliuren el cos de l'Aleksei i l'amaguen fins i tot a la seva mare."

Yarmysh també ha explicat que els resultats de la investigació sobre la mort de Navalni "haurien de ser coneguts la setmana que ve".

Flors en record a Navalni al peu del Mur del Dolor, en memòria de les víctimes de la repressió de Stalin, a Moscou (Reuters/Stringer)

Inicialment, segons relata Nóvaia Gazeta Europa, el cos de Navalni va ser traslladat des de la presó fins a la ciutat de Labytnangi, i més tard, el mateix divendres, des d'aquí fins a Salekhard, que és la capital regional. 

"Habitualment, els cossos de les persones que moren a la presó són traslladats a l'oficina forense del carrer Glazkova, però en aquest cas l'han traslladat a l'Hospital Clínic per alguna raó", diu el sanitari que ha parlat amb aquest mitjà perseguit pel Kremlin que actualment es fa des de Letònia.


Contusions compatibles amb la reanimació

Pel que fa a l'estat del cos de Navalni, aquesta mateixa font explica que les persones que l'han vist descriuen ferides compatibles amb haver patit convulsions: "Si una persona convulsiona i altres tracten de subjectar-la, però les convulsions són fortes, aleshores apareixen contusions", descriu, abans d'afegir: "També diuen que tenia una contusió en el pit, de la mena que apareix quan es fa un massatge cardíac indirecte".

"Per tant, van mirar de reanimar-lo, i probablement va morir d'una aturada cardíaca. Però ningú no diu res sobre per què va tenir una aturada cardíaca", conclou el sanitari.
 

L'última imatge amb vida

Navalni va ser vist amb vida per última vegada dijous, unes 24 hores abans d'anunciar-se'n la mort. Va ser durant una compareixença telemàtica des de la presó amb motiu d'una vista judicial en què fins i tot va fer broma amb el jutge i el fiscal sobre la situació econòmica en què el deixaven les multes que li imposaven tot i ser a la presó.

Aleksei Navalni, el dia abans de morir, durant una videoconferència des de la presó IK-3 (Reuters)

La seva mare el va poder veure per última vegada aquest dilluns, 12 de febrer, i ha explicat que "estava sa i feliç".

Les fotografies de Navalni dels últims temps són totes imatges captades de les pantalles a través de les quals declarava per videoconferència davant d'algun tribunal.


Desaparegut durant dues setmanes

Aleksei Navalni va ser traslladat a la colònia penal IK-3, coneguda com a Llop Polar, al desembre, sense comunicar-ho ni a la família ni als advocats, que van denunciar-ne la desaparició l'11 de desembre. Està situada a Kharp, a la regió de Iamàlia, a l'Àrtic rus, a 2.000 quilòmetres de Moscou.

El seu parador no es va saber fins al cap de quinze dies.

Imatge de satèl·lit de la presó IK-3, coneguda com a Llop Polar, a Kharp, a la regió de Iamàlia, en l'Àrtic rus, on va morir Aleksei Navalni (Reuters/Maxar Technologies)

Fins aleshores era a la colònia penal IK-6, a la regió de Vladímir, a menys de 200 quilòmetres de Moscou. Complia un pena de 19 anys de presó pel delicte d'activitat "extremista".

Detingut fa tres anys, el gener de 2021, quan va tornar d'Alemanya, en aquest temps ha estat tancat en règim d'aïllament uns 300 dies, gairebé un de cada tres.

A Alemanya va viatjar-hi per sotmetre's a un tractament mèdic després de ser enverinat amb un agent químic l'estiu del 2020.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut