Navalny ha estat traslladat a una presó en una regió àrtica del nord de Rússia (Sergei Ilnitsky / EFE)

Resolt el misteri sobre el parador de Navalni: està aïllat en una colònia penal a l'Àrtic

L'advocat del líder opositor rus l'ha pogut visitar aquest mateix dilluns i l'ha trobat en bon estat

RedaccióActualitzat

Gairebé tres setmanes després, s'ha localitzat el parador d'Aleksei Navalni, el dirigent opositor rus que compleix més de 30 anys de presó per diferents condemnes.

Navalni havia de comparèixer telemàticament l'11 de desembre passat en un judici, però no ho va fer. Les alarmes van saltar i tothom es preguntava on era, però ningú sabia la resposta. I qui la sabia, callava.

Ara, gràcies a la col·laboració de seguidors, activistes, periodistes i mitjans de comunicació s'ha pogut saber-ne la ubicació. Navalni es troba en una colònia penal a l'Àrtic. Aïllat i en unes condicions "dures", tal com denuncien els seus col·laboradors a les xarxes socials.

Navalni es troba al centre penal IK-3 a Kharp, a la regió de Lamal i Nentsi, a uns 2.000 quilòmetres al nord-est de Moscou. Una colònia que és "molt pitjor que una presó". A més, és molt difícil d'arribar-hi i no hi ha sistema de lliurament de cartes.

Ivan Zhdanov, director de la fundació anticorrupció de Navalni, assegura que és "una de les colònies més septentrionals i remotes".

"La situació d'Alexei és un clar exemple de com el sistema tracta els presos polítics, intentant aïllar-los i suprimir-los."

El seu advocat l'ha pogut visitar aquest mateix dilluns. I, tot i les dificultats per accedir-hi i la preparació del centre davant la seva arribada, l'ha trobat en bon estat.

 

 

A tres mesos de les eleccions

Les presidencials a Rússia seran entre el 15 i el 17 de març del 2024, i Vladímir Putin s'hi tornarà a presentar. Davant d'aquest anunci, el líder opositor va fer una crida a principis de desembre demanant el vot contra l'actual president del país.

"Fem una crida a tothom a votar contra Putin", assegurava Navalni, i dies després va ser traslladat de presó sense comunicació prèvia ni posterior.

L'opositor rus també va anunciar la posada en marxa d'una pàgina web (neputin.org) on demanava als russos donar suport a qualsevol candidat a la presidència, llevat de l'actual cap del Kremlin. Un dia després del seu llançament, el lloc va ser bloquejat.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut