Navalni durant un míting a Moscou el setembre del 2019
Navalni durant un míting a Moscou el setembre del 2019 (Reuters / Shamil Zhumatov)

Navalni va ser enverinat amb el mateix agent químic que l'exespia rus Skripal

Merkel creu que l'atac a l'opositor rus exigeix una "resposta comuna adequada" per part dels socis de la UE i l'OTAN

Actualitzat

El govern alemany ha confirmat que l'opositor rus Aleksei Navalni va ser intoxicat a Rússia amb un agent químic que ataca directament el sistema nerviós.

En un comunicat, el portaveu del govern, Stefan Seibert, ha assegurat que "sens dubte" l'opositor rus ha estat "víctima d'un atemptat amb armes químiques":

"El govern alemany condemna aquest atemptat de la manera més dràstica. Fem una crida al govern rus perquè es pronunciï sobre el cas."

 

L'hospital de Berlín on hi ha ingressat Aleksei Navalni
L'hospital de Berlín on hi ha ingressat Aleksei Navalni (Reuters / Michele Tantussi)

 

Els primers exàmens havien trobat símptomes que Navalni havia estat enverinat, però no s'havia pogut precisar amb quina substància. Ara, les proves toxicològiques de l'hospital universitari La Charité, en col·laboració amb un laboratori de l'exèrcit alemany, indiquen que la substància utilitzada contra Navalni seria de la família Novitxok.

Els serveis d'intel·ligència russos ja haurien utilitzat un agent químic Novitxok contra l'exespia Sergei Skripal i la seva filla, l'any 2018 al Regne Unit.

 

Merkel demana una "resposta comuna"

L'executiu d'Angela Merkel ha demanat explicacions al Kremlin sobre aquesta prova inequívoca. La cancellera demana una "resposta comuna adequada" per part dels socis de la Unió Europea i de l'OTAN.

Després que es fes públic l'informe toxicològic, la cancellera ha dit que Navalni ha estat "víctima d'un crim" i que el cas planteja "serioses preguntes que només el govern rus pot respondre":

"Esperem que el govern rus ho aclareixi. El món espera una resposta."

Merkel ha condemnat "profundament" l'atac a l'opositor rus, s'ha solidaritzat amb la seva família i ha desitjat "que es pugui recuperar".

 

Merkel, sortint d'una reunió del grup parlamentari de la CDU/CSU
Merkel sortint d'una reunió del grup parlamentari de la CDU / CSU (Reuters / Tobias Schwarz)

 

Rússia exigeix proves "concretes"

El Kremlin ha exigit al govern alemany proves "concretes" i "sòlides" que Navalni va ser enverinat amb l'agent tòxic Novitxok. El cap del comitè d'Afers Internacionals de la cambra de diputats russa, Leonid Slutski, ha dit que especialistes russos "no van trobar rastres de verí o d'enverinament intencional a l'organisme" de l'opositor:

"La declaració del govern alemany sobre el possible enverinament de Navalni ha d'anar obligatòriament acompanyada de proves concretes i sòlides."

L'opositor rus, de 44 anys, va tenir un col·lapse el 20 d'agost quan viatjava en avió. Dues setmanes després, continua ingressat en estat de coma a Berlín, on va arribar procedent d'un hospital de Sibèria. El centre pronostica un llarg període de malaltia i no descarta que Navalni tingui danys permanents.

ARXIVAT A:
RússiaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut