Mor Aleksei Navalni, l'opositor rus aïllat en una presó de l'Àrtic

La mort l'han confirmada els serveis penitenciaris, i el Kremlin diu que en desconeix les causes

RedaccióActualitzat

Aleksei Navalni, principal opositor rus, de 47 anys, ha mort aquest divendres a la presó, segons han informat els serveis penitenciaris de la regió de Iamàlia, on havia estat traslladat al desembre.

La mort s'ha produït de manera sobtada, segons expliquen en un comunicat en què detallen que "ha perdut el coneixement després de fer un passeig".

Aleksei Navalni, el setembre del 2023, durant una videoconferència des de la presó amb motiu d'una vista d'apel·lació (Reuters/Yulia Morozova)

Afegeixen que li han fet les maniobres de reanimació, que no han donat resultat. També que un equip mèdic s'ha traslladat a la presó des d'un hospital pròxim, de la ciutat de Labytnangui, i ha intentat salvar Navalni "durant mitja hora", segons fons d'aquest centre sanitari citades per l'agència Interfax.

Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, ha assegurat que no tenen cap informació sobre les causes de la mort de Navalni. "Els metges han d'aclarir-ho", ha afegit.


"Estava sa i feliç"

Segons l'agència russa Tass, Navalni no tenia problemes de salut en aquests últims temps.

La mare de Navalni, Ludmila Navàlnaia, ha dit que el seu fill "estava viu, sa i feliç" quan el va veure per última vegada aquest dilluns, 12 de febrer.

Ho ha explicat en un post a Facebook recollit pel diari Novaya Gazeta, en què també diu que no vol sentir "cap mostra de condol".
 

La dona de Navalni responsabilitza Putin

Iúlia Navàlnaia, dona de Navalni, ha dit que en cas que la mort del dissident rus sigui certa vol "que Putin, tot el seu entorn, els seus amics i el seu govern sàpiguen que hauran d'assumir la responsabilitat del que han fet al nostre país, a la meva família i al meu marit. I aquest dia arribarà ben aviat".

La parella de Navalni ha rebut la notícia quan feia una intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic.

Navàlnaia s'ha mostrat escèptica davant la notícia de la mort sobtada del seu marit perquè prové de fonts governamentals russes: "No podem confiar en Putin ni en el seu govern. Sempre menteixen".

Ha fet una crida perquè tota la comunitat internacional s'uneixi "contra el règim horrible" de Rússia.

Iúlia Navàlnaia ha intervingut aquest migdia a la conferència de Seguretat de Múnic
Iúlia Navàlnaia ha intervingut aquest migdia a la conferència de Seguretat de Múnic (Reuters)


Desaparegut dues setmanes

Els advocats de Navalni en va denunciar la desaparició l'11 de desembre, quan havia de comparèixer en un judici des de la presó. Fins aleshores estava pres en la colònia penal IK-6 de la regió russa de Vladímir, a menys de 200 quilòmetres de Moscou.

El misteri del seu parador es va resoldre dues setmanes més tard, quan es va saber que estava aïllat en una colònia penal de l'Àrtic.

Aleksei Navalni a bord de l'avió amb què va tornar a Rússia des d'Alemanya el gener del 2021 (Reuters/Polina Ivanova)

Navalni, estava detingut des del febrer del 2021, poc després del seu retorn voluntari a Rússia des d'Alemanya, on havia viatjat per sotmetre's a tractament mèdic després de ser enverinat.

El març del 2022 va ser condemnat a 9 anys de presó per estafa a gran escala. Va ser la pena més alta dictada contra Navalni pel règim rus.


"Putin l'ha assassinat"

Leonid Volkov, fundador del Partit del Progrés, que va ser assessor de Navalni en la campanya electoral de les presidencials del 2018, s'ha mostrat convençut que, si la notícia de la mort de Navalni és certa, Vladímir Putin, el president rus, n'és el responsable.


"No tenim cap base per creure la propaganda estatal. Si és veritat, aleshores no és 'Navalni ha mort', sinó 'Putin l'ha assassinat'", ha escrit en un missatge a X/Twitter

Mikhaïl Khodorkovsky, empresari rus exiliat, crític amb el Kremlin, també ha dit que si Navalni és mort, el responsable és Putin.

Dmitri Muràtov, periodista rus guardonat amb el Premi Nobel de la Pau 2021, també ha donat per fet que la mort de Navalni és un assassinat.


Opositor de Putin, mai es va poder presentar a les presidencials

Advocat i activista, Aleksei Navalni es va donar a conèixer a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació alternatius amb denúncies de corrupció contra els dirigents russos, incloent-hi el president Putin.

Va participar en nombroses manifestacions i va ser detingut en múltiples ocasions. El 2013 es va presentar a les eleccions a l'alcaldia de Moscou i va aconseguir el 27% dels vots.

Aleksei Navalni, el març del 2018, fent una crida al boicot de les presidencials (Reuters/Evgeny Feldman)

El 2018, Navalni va intentar presentar-se a les presidencials, però la comissió electoral el va excloure, el mateix que aquest any li ha passat a Borís Nadejdin, candidat que s'oposava a la invasió d'Ucraïna.

L'any 2020, Navalni es va trobar malament durant un vol domèstic. La seva salut va empitjorar ràpidament i va demanar ser tractat fora de Rússia. A Alemanya van determinar que havia estat enverinat amb l'agent nerviós Novitxok.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut