Una imatge del líder opositor rus envoltat de flors en un homenatge improvisat davant l'ambaixada russa a París
Una imatge del líder opositor rus envoltat de flors en un homenatge improvisat davant l'ambaixada russa a París (Reuters/Gonzalo Fuentes)

On és el cos de Navalni? La família exigeix que els l'entreguin

"Fa tres anys i mig Putin el va intentar assassinar. Ahir el va matar", assegura la portaveu de l'oficina de Navalni

RedaccióActualitzat

Síndrome de mort sobtada. Aquesta és l'explicació oficial que les autoritats russes han donat de la mort d'Aleksei Navalni a la seva mare, Liudmila Navàlnaia.

La mare del dissident rus s'ha desplaçat fins a la presó Llop Polar o IK-3, on divendres va morir Aleksei Navalni en circumstàncies no aclarides. El penal està situat a Kharp, a la regió àrtica de Iamal-Nenets, a l'extrem nord dels Urals. 

Desafiant una temperatura de 30 graus sota zero, la mare i l'advocat de Navalni van arribar divendres a la nit a la presó, on han hagut d'esperar dues hores perquè els atengués algú. Malgrat l'espera, no els han deixat veure el cadàver.

Un cop eren a la presó, la mare ha rebut un telegrama on li notificaven que Navalni va morir a les 14.17 hora local (09.17 GMT), dues hores abans que els serveis penitenciaris informessin de la defunció.

La mare i l'advocat de Navalni a l'exterior de la presó ha mort el dissident rus
La mare i l'advocat de Navalni a l'exterior de la presó on ha mort el dissident rus (Reuters/Maxim Shemetov)

Quan la mare i l'advocat han demanat veure el cos de Navalni els han dit que ja no estava a la presó, que l'havien traslladat a Salejard, la capital de la regió, situada a uns 50 quilòmetres. Els van dir que investigadors del Comitè d'Instrucció s'havien fet càrrec del cadàver de Navalni i se l'enduien per "fer-li exàmens". 

El Comitè d'Instrucció --un organisme que depèn directament del Kremlin-- ha assegurat que d'aquí a una setmana es donaran a conèixer els resultats d'una segona anàlisi histològica del cos.

Exterior del penal Llop Polar o IK-3, on ha mort Aleksei Navalni
Exterior del penal Llop Polar o IK-3, on ha mort Aleksei Navalni (Reuters/Maxim Shemetov)

"Esborrar les empremtes"

Però la família exigeix veure el cos i que els hi entreguin tan aviat com sigui possible. Les sospites d'una possible manipulació del cadàver s'han multiplicat entre els seguidors del dissident quan han sabut que la morgue de Salejard està tancada i que ningú no els dona informació d'on es troba realment el cos.

Kira Yarmysh, portaveu d'Aleksei Navalni, ha demanat que se'ls faci entrega del cos i ha afegit que "és evident que els seus assassins volen esborrar les empremtes del crim" i per això amaguen el cos "fins i tot a la seva mare". Ho fan, diuen, per encobrir els responsables.

Yarmysh denuncia contradiccions entre les versions de les causes de la mort que han donat des de la presó i des del Comitè d'Instrucció.

Implacable, en un vídeo de YouTube, la responsable de l'oficina de Navalni clama: "Fa tres anys i mig Putin el va intentar assassinar. Ahir el va matar".

 

 

Aquest dissabte, els caps de la diplomàcia dels països del G-7 s'ha unit a altres instàncies internacionals per exigir a Rússia que aclareixi les circumstàncies de la mort de Navalni.

Mentrestant, als carrers de Rússia, la policia cada cop té menys miraments a l'hora de detenir ciutadans que volen retre homenatge a Navalni als monuments a les víctimes de repressions soviètiques. 

Segons l'últim balanç de l'organització en defensa dels drets humans OVD-Info ja hi ha almenys 340 detinguts.

La repressió de les protestes ha arribat fins a l'Església. El bisbe de l'Església ortodoxa a Sant Petersburg Grigori Mijnov-Vaitenko, que havia anunciat un servei funerari en memòria del polític dissident, ha estat detingut i traslladat a la seu del Ministeri de l'Interior.

De moment, les autoritats russes ni lliuren el cos de Navalni, ni permeten als seus seguidors que se'l recordi, ni que l'Església el beneeixi un cop mort.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut