Les últimes imatges d'Aleksei Navalni amb vida, en una compareixença judicial per videoconferència
Les últimes imatges d'Aleksei Navalni amb vida, en una compareixença judicial per videoconferència

Somrient i fent bromes al jutge, les últimes imatges de Navalni amb vida

Són de dijous, quan va comparèixer per videoconferència, des de la presó de Kharp. Aquest divendres desenes de persones l'han recordat a Rússia i a diverses capitals europees

RedaccióActualitzat

Els serveis penitenciaris russos han informat aquest divendres de la mort d'Aleksei Navalni al penal de l'Àrtic on el van traslladar al mes de novembre.

Navalni, que complia una condemna de 19 anys, va comparèixer aquest dijous per videoconferència en una audiència judicial. Són les últimes imatges del dissident rus amb vida.

A les imatges, es pot veure Navalni dret darrere les reixes de la presó Llop Polar.

Un moment del diàleg de Navalni amb el jutge
Un moment del diàleg de Navalni amb el jutge (Reuters)

Somrient i en aparent bon estat de salut, fa fins i tot bromes amb el jutge i el fiscal que l'observen des d'una sala a l'altra banda de la línia.

Aquestes són les últimes paraules enregistrades d'Aleksei Navalni:

"Senyoria, estic esperant. Li enviaré el meu número de compte bancari perquè m'ajudi a mantenir amb bona salut les meves finances a la presó. M'estic quedant sense diners. I gràcies a les seves decisions, els diners s'acabaran encara més de pressa. Ajudi'm amb el seu enorme sou de jutge federal. Vostè, Vadim Alexandrovich (fiscal de la ciutat de Kovrov), senti's lliure també de contribuir-hi".

La mort de Navalni s'ha fet pública mentre el líder rus, Vladímir Putin, estava de viatge a la ciutat de Txeliàbinsk, a més de 1.700 quilòmetres de Moscou, en un acte de precampanya.

Aleksei Navalni durant una videoconferència des de la presó, l'11 de gener (Reuters/Maxim Shemetov)

Aleksei Navalni, de 47 anys, havia retornat a Rússia a començaments del 2021 després de recuperar-se d'un enverinament amb la neurotoxina Novitxok. L'opositor sempre va defensar que l'ordre d'enverinar-lo la va donar directament Vladímir Putin.

El 17 de gener del 2021, quan acabava d'aterrar a Moscou en un avió procedent d'Alemanya, la policia el va detenir al control de passaports

Concentracions per Navalni arreu d'Europa

Aquest divendres, Aleksei Navalni ha estat homenatjat arreu d'Europa i als Estats Units, per part de nombroses persones que han volgut sortir al carrer a recordar-lo i a denunciar la seva mort.

A Rússia es té constància d'ofrenes i concentracions a una desena de ciutats, entre les quals Moscou i Sant Petersburg.

Memorial per Aleksei Navalni a Moscou (Reuters/Stringer)
Un grup de persones recorden Navalni a Sant Petersburg (Reuters/Stringer)

Els ciutadans, commocionats per la notícia de la mort de l'opositor, han desafiat el fred i el règim i es podria dir que han resignificat els monuments en record de les víctimes de la repressió política de la Unió Soviètica.

"Més de 101 persones han estat detingudes en deu ciutats", la majoria a Sant Petersburg, segons el recompte que aquest dissabte ha publicat l'ONG russa OVD-Info, de defensa dels drets humans.

Una dona amb una pancarta és detinguda a Moscou (Reuters/OVD-Info)
La policia condueix algunes persones a un vehicle policial (Reuters/Stringer)

Flors, espelmes, fotografies i missatges acusant Putin s'han repetit als carrers de ciutats com Berlín, Copenhagen, Hèlsinki, Londres, Múnic, Nova York, Oslo, París, Roma, Tibilisi, Vílnius Washington i Yerevan.

Concentració a la plaça Catalunya de Barcelona (Reuters/Nacho Doce)
Una participant en la concentració de Barcelona d'homenatge a Navalni (Reuters/Nacho Doce)

També a Barcelona, on desenes de persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya, al voltant d'una gran pancarta en anglès que acusava Putin d'assassinar Navalni.

Projecció d'un retrat de Navalni contra la façana de l'ambaixada russa a Londres (Reuters/Peter Nicholls)

A Londres, el col·lectiu Led by Donkeys ha projectat un gran retrat de Navalni en la façana de l'ambaixada russa, i una cita seva: "Perdoneu-me si això sona pompós, però és millor morir dempeus que morir agenollat."

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut