L'equip de Navalni denuncia que fa sis dies que no tenen contacte amb l'opositor rus (Reuters)

On és Navalni? El seu entorn diu que no és a la presó i en denuncia la desaparició

Els advocats de l'opositor rus afirmen que les autoritats es neguen a donar explicacions d'on és i de si ha estat traslladat a un altre centre penitenciari

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns, el dirigent opositor rus Aleksei Navalni havia de comparèixer des de la presó i de forma telemàtica en un judici, però no ha aparegut.

Tot i que el personal del centre ha justificat la incompareixença per problemes tècnics a la presó, això ha fet saltar les alarmes de l'equip de Navalni​ que denuncia no tenir constància de l'opositor des de fa sis dies.

Així ho ha fet públic la seva portaveu, Kira Yarmysh, a través de la xarxa social X. Segons Yarmysh, Navalni​ ja no és a la presó on complia una condemna de 19 anys en règim d'aïllament i amb privacions de menjar.

Yarmysh ha assegurat que els advocats de l'opositor s'han desplaçat fins a una altra presó dins de la regió Vladímir on el podrien haver traslladat. Tot i això, el centre els ha comunicat que no els consta la seva presència i les autoritats es neguen a explicar on és:

El vot contra Putin

La setmana passada, Vladímir Putin, revelava el que ja era un secret a veus: es presentarà a les eleccions de l'any vinent i, per tant, opta a una reelecció que el podria perpetuar en el poder fins a 2030.

Davant d'aquest anunci, Navalni va demanar des de la presó votar contra el president rus el març del 2024: "Aquell dia cridem tots a acudir a les urnes i votar contra Vladímir Putin. Això es pot fer posant una creu a la casella de qualsevol altre candidat", va escriure al seu canal de Telegram.

L'opositor rus també va anunciar la posada en marxa d'una pàgina web (neputin.org) on demanava als russos donar suport a qualsevol candidat a la presidència, llevat de l'actual cap del Kremlin. Un dia després del seu llançament, el lloc va ser bloquejat. 
 

Navalni acumula nombroses condemnes

Navalni es va guanyar l'admiració arreu del món per haver tornat voluntàriament a Rússia el 2021 des d'Alemanya, on es va sotmetre a tractament després de patir un intent d'enverinament. I un cop va trepitjar territori rus va ser detingut immediatament.

Sobre ell pesen nombrosos càrrecs, des de frau i menyspreu a la cort fins a una sèrie d'activitats "extremistes". I és que les autoritats russes veuen Navalni i els seus partidaris com a extremistes amb vincles amb les agències d'intel·ligència occidentals que tenen com a intenció desestabilitzar Rússia.

De fet, Putin ha advertit Occident que qualsevol intromissió a Rússia es considerarà un acte d'agressió.

Malgrat el seu empresonament, l'opositor ha continuat carregant contra el Kremlin a les xarxes socials a través dels seus advocats. Però el seu aïllament es va intensificar quan tres dels lletrats van ser detinguts a l'octubre per sospita d'activitat "extremista".

ARXIVAT A:
Aleksei Navalni
Anar al contingut