Què es pot fer i què no al Segrià: les condicions del nou confinament

Des de les 4 d'aquest dissabte només es podrà entrar i sortir de la comarca per motius laborals i sanitaris, i es prohibiran les reunions de més de 10 persones i les visites a residències

RedaccióActualitzat

La reunió del Procicat del govern de la Generalitat d'aquest dissabte al matí ha decidit confinar tota la comarca del Segrià per evitar que els brots de coronavirus que hi ha s'escampin a fora.

Aquest confinament ha entrat en vigor aquest mateix dissabte a les 12 del migdia, amb 4 hores de marge perquè les persones que no hi tinguin el domicili en marxin.

Així fins a les 4 de la tarda aquestes podran creuar els límits comarcals, i també les persones residents que siguin fora podran tornar-hi.

Després d'aquesta hora, els controls dels Mossos impediran el pas o l'accés a les persones que no tinguin una raó justificada per entrar o sortir de la comarca.

Excepcions laborals i sanitàries

Les raons justificades per entrar i sortir de la comarca són les següents:

- Els treballadors que, en els seus desplaçaments per motius laborals, siguin essencials o no, hagin de creuar els límits comarcals.

- Això inclou el transport, la prestació de serveis, el comerç i altres tipus d'activitats econòmiques.

- A partir de dilluns els controls policials demanaran certificats d'autoresponsabilitat, i a partir de dimarts també certificats de l'empresa acreditant la necessitat del desplaçament.

- A banda de la laboral, l'altra excepció és la sanitària: pacients de les comarques veïnes podran anar a l'hospital Arnau de Vilanova, el de referència al territori.

- Aquest hospital també és referència per als habitants de la Franja de Ponent, i per això Salut han demanat al govern de l'Aragó que limiti al màxim les visites de pacients d'aquestes comarques.

Passar de llarg

Aquestes restriccions s'aplicaran tant a la circulació per carretera com per ferrocarril.

Per tant, les persones no autoritzades que travessin la comarca per autovies i autopistes o en tren no podran sortir-ne ni baixar-ne i hauran de passar de llarg.

Multes als infractors

Pel que fa als controls, el govern ha facultat als Mossos i a les policies locals a denunciar i multar les persones que es saltin les restriccions.

 

Màxim 10 persones juntes

A diferència d'algunes comarques de la Franja de Ponent, a l'Aragó, que han tornat a la fase 2, aquest confinament comportarà només la reimplantació de poques mesures, la més important de les quals és la prohibició de reunir-se més de 10 persones, sigui en domicilis privats, sigui en àmbits públics, a l'interior i a l'exterior.

Una restricció més específica són les visites a residències de gent gran, que queden prohibides, però tret d'això, la mobilitat dins de la comarca no tindrà cap mena de restricció, tot i que es demana limitar-la al mínim.

De tota manera, el govern prega que s'extremin les mesures habituals de precaució per no estrendre el virus: rentar mans sovint, portar mascareta sempre en els àmbits públics i mantenir la distància mínima entre persones.

Frontera amb l'Aragó

També, i degut a que el Segrià limita amb l'Aragó, amb comarques on també hi ha brots preocupants, el govern s'ha posat en contacte amb la Guàrdia Civil per coordinar els controls policials d'entrades i sortides de la comarca.

Aquestes mesures afecten a les 210.000 persones domiciliades als municipis del Segrià, gairebé 140.000 a la capital, Lleida, i també a totes les que tinguessin la intenció d'anar a aquesta comarca en els pròxims dies per motius no laborals ni sanitaris.

De moment no hi ha data final per aquest nou confinament: dependrà de l'evolució dels brots de Covid-19 actualment en marxa a la comarca.

 

La Conca d'Òdena, el precedent

Aquest confinament al Segrià té el precedent del que hi va haver a l'Anoia: el 12 de març van ser 66.000 habitants de 4 municipis de la Conca d'Òdena els que van quedar confinats per un brot greu.

Aquell confinament va durar 24 dies, fins que el 6 d'abril es van aixecar els controls que limitaven les entrades i sortides al perímetre dels municipis confinats.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Fases de la desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut