Puigdemont i Comín retiren la petició d'entrar al grup Verds-ALE del Parlament Europeu
Carles Puigdemont i Toni Comín als seus escons al Parlament Europeu, durant la sessió plenària del gener (ACN)

Puigdemont i Comín retiren la petició d'entrar al grup Verds-ALE del Parlament Europeu

El grup havia de decidir aquest dimecres si acceptaven Puigdemont i Comín al seu grup, i els ecologistes, que són majoritaris, hi havien expressat reticències

RedaccióActualitzat

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han retirat aquest dimecres la petició que havien fet al grup Verds-ALE del Parlament Europeu per integrar-s'hi.

Ho han comunicat per carta als copresidents del grup, Philippe Lamberts i Ska Keller, amb l'argument que no volen causar-hi cap "divisió interna":

"L'últim que voldríem és entrar en un grup després d'un procés que hagi pogut causar serioses discrepàncies entre alguns dels seus membres i que la nostra acceptació sigui un element de discòrdia en un espai polític al qual ens sentim molt propers i al qual ens sentim vinculats".

En la carta, els dos eurodiputats asseguren que la renúncia no és "en cap cas" un "rebuig" al projecte polític del grup.


Reticències ecologistes

Precisament avui, aquest mateix dimecres, el grup els Verds/Aliança Lliure Europea havia de decidir si acceptava Puigdemont i Comín com a membres.

Aquest grup té 74 membres i la majoria, 67, són eurodiputats de partits ecologistes agrupats en els Verds, mentre que els d'Aliança Lliure Europea, ALE, només són 7.

La co-líder dels ecologistes, Ska Keller, ha explicat després de la reunió del grup que s'ha debatut la petició dels dos eurodiputats de Junts durant una hora i mitja. Ho han fet malgrat que Puigdemont i Comín ja havien retirat la petició. Assegura que els Verds no veien clara la sol·licitud perquè hi ha "diferències" polítiques i en "l'estratègia" per resoldre la situació a Catalunya.

"Sempre hem defensat una estratègia de diàleg i la nostra impressió és que la seva estratègia és diferent de la de cridar només al diàleg"

Keller també ha recordat que el partit de Puigdemont estava integrat en el grup dels liberals en l'anterior legislatura.
 

 

Lamberts havia expressat fa poc el seu rebuig a acceptar l'entrada de Puigdemont i Comín i també que era una petició problemàtica per als ecologistes.

          

ALE, el grup d'ERC

Dins de l'ALE, un partit europeu format per una quarantena de forces polítiques autonomistes i independentistes, hi ha ERC.

De fet, Oriol Junqueras el van nomenar president d'aquest partit quan el Parlament Europeu el va acceptar com a eurodiputat.

Els estatuts dels Verds/ALE estableixen que per acceptar la integració d'eurodiputats de partits que no formin part d'algun dels dos subgrups ha d'haver-hi consens o fer una votació.

Per decidir sobre la incorporació dels dos eurodiputats de JxCat s'havia creat un comitè de conciliació del qual formava part Diana Riba, eurodiputada d'ERC.

Aquest comitè també havia de decidir sobre la incorporació de Clara Ponsatí, que serà eurodiputada de JxCat quan el Regne Unit abandoni la UE.

Puigdemont i Comín, al Parlament Europeu
Puigdemont i Comín, al Parlament Europeu
ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínParlament Europeu
Anar al contingut