Puigdemont, durant l'entrevista al programa "Més 324"
Puigdemont, durant l'entrevista al programa "Més 324"

Puigdemont espera poder declarar com a testimoni en el judici del procés

El dia que s'ha registrat La Crida com a partit, Puigdemont ha assegurat que si el moviment "vol fer política, ha de tenir una personalitat jurídica"

Actualitzat

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, espera poder declarar per videoconferència en el judici al procés sobiranista que es farà al Tribunal Suprem, tal com han demanat algunes de les defenses.

En una entrevista al "Més 324", Puigdemont s'hi ha mostrat "absolutament disposat" i ha considerat que el Suprem hauria d'acceptar el seu testimoni, que forma part del "bon argumentari" que han preparat els equips de les defenses. L'expresident de la Generalitat considera possible testificar per videoconferència i ha desitjat que no se li denegui aquesta possibilitat pel fet de viure a l'estranger:

 

"La justícia espanyola sap que soc resident legal belga i hi ha organismes de l'Estat que m'envien documentació al meu domicili belga. Seria molt estrany que denegués citar-me com a testimoni."

 

Sobre un altre dels testimonis que volen cridar algunes defenses, Felip VI, Puigdemont s'ha mostrat partidari que se'l citi a declarar, tot i que la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix que, a diferència del que passa amb la resta de ciutadans, el rei no està obligat a comparèixer si el citen.

L'expresident de la Generalitat ho ha justificat per les paraules del monarca el 3 d'octubre del 2017:

"El rei hauria de declarar, atès que va decidir fer política amb el discurs del 3 d'octubre. Quan un cap d'estat decideix fer política, ha de sotmetre's a control parlamentari i judicial. I també al control dels ciutadans."

Per Puigdemont, el judici del Suprem serà "un judici a tot un país, a tota la gent de Catalunya que vol decidir el seu futur votant" i ha destacat que, en un banc dels acusats metafòric "també hi haurà asseguts els que van votar no" en el referèndum de l'1 d'octubre.

 

"És un judici polític i és una farsa: no hi ha rebel·lió, no hi ha sedició, no hi ha malversació. No hi ha res que justifiqui la causa penal ni la presó preventiva."

 

Puigdemont també ha comentat les detencions d'aquest dimecres per la invasió de les vies de l'AVE l'1 d'octubre passat a Girona, que ha qualificat de "muntatge policial sense cap base".

En aquest sentit, ha atacat la Policia Nacional, a la qual ha qualificat de "policia política". A més, s'ha preguntat com és que s'ha "permès vulnerar uns drets fonamentals" de ciutadans amb detencions que ha considerat "injustificades".

 

"Curiosament, el dia que la ultradreta franquista decideix el nou president d'Andalusia, han de fer un gran muntatge policial contra persones innocents, sense cap base jurídica."

 

 

 

 

Una reunió bilateral per apropar posicions en els pressupostos

Sobre la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat, Puigdemont ha volgut enviar un missatge a Sánchez: ha dit que crear una reunió bilateral amb un intermediari per parlar sobre Catalunya és un gest que depèn d'ell, al marge que el poder judicial faci un judici com el de l'1-O.

Per Puigdemont, aquesta reunió bilateral serviria per avançar en el vot del PDeCAT a favor dels comptes públics:

"De les condicions que li vam posar per als pressupostos, no li hem demanat res que no estigui al seu abast. No li demanem que faci la sentència, mai l'hi hem demanat. Sí que li demanem que convoqui una comissió bilateral, això està a la seva mà. No depèn del poder judicial, és una qüestió de voluntat política."

Preguntat per la intervenció de Sánchez al Parlament Europeu, Puigdemont ha retret al president del govern espanyol que digui que l'independentisme no té la majoria social:

"D'on ho treu exactament que no hi ha una majoria social? Perquè l'última vegada que ho vam comptar érem majoritaris, i tant se val si ho comptem en un referèndum convocat pel govern com si ho comptem en unes eleccions obligades i forçades pel govern de l'Estat. D'on ho treu exactament?"

 

El mateix dia que s'ha registrat La Crida com a partit davant del Ministeri de l'Interior, Puigdemont ha dit que el moviment polític que impulsa juntament amb Quim Torra i Jordi Sànchez necessita una "personalitat jurídica":

"La Crida, si vol fer política, naturalment haurà de tenir una personalitat jurídica que només pot ser una."

Segons Puigdemont, La Crida és un instrument "per a un moment molt determinat" del país i que agrupa gent diversa, que poden ser independents o militar en altres formacions. Sobre la relació amb Esquerra, ha respost que la nova formació no apel·la a partits sinó a persones que creuen que el que fa falta actualment en el sobiranisme és "un instrument de la màxima transversalitat" i sense anar contra cap partit:

"Crec que hi ha un clam que ens demana a tots un esforç d'unitat i transversalitat. I entenem que La Crida pot ser una manera d'expressar-ho."

Puigdemont també ha parlat d'un hipotètic tàndem de Joaquim Forn i Elsa Artadi a l'Ajuntament de Barcelona. Puigdemont ha definit Artadi com "un valor en alça del sobiranisme", però ha matisat que es tracta d'una "decisió que depèn de la gent de Barcelona".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàJudici procésPDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut