Puigdemont ha intervingut per videoconferència a la presentació del manifest de la Crida Nacional per la República (ACN)
Puigdemont ha intervingut per videoconferència a la presentació del manifest de la Crida Nacional per la República (ACN)

Puigdemont crida a la unitat sobiranista al voltant de la Crida Nacional per la República

Actualitzat

La Crida Nacional per la República, la iniciativa promoguda per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha presentat aquest dilluns un manifest en què fa una crida a la unitat del sobiranisme per "constituir un moviment per la república", que cristal·litzarà en una convenció a la tardor.

El manifest, de dues pàgines, defensa que el "dret a l'autodeterminació" de Catalunya, a l'hora que evoca un "mandat" expressat en el "referèndum de l'1 d'octubre del 2017" pel qual "el poble de Catalunya va decidir" apostar per un "estat independent en forma de república, decisió ratificada pel Parlament" el 27 d'octubre passat i que "va tornar a ser validada" el 21-D.

Davant l'"excepcionalitat política, social i institucional" a Catalunya, "acompanyada d'una llarga i dolorosa repressió contra l'autogovern i el sobiranisme", es fa una crida a "tota aquella gent que comparteix la necessitat d'unir estratègies i esforços", des de "la generositat i la pluralitat, renunciant als personalismes o a les estratègies de partit".

La crida que pretén "aglutinar tantes sensibilitats polítiques i socials com sigui possible" per participar en totes les cites electorals que es produeixin "fins a la plena instauració de la república".

 

Impulsat per Puigdemont, Torra i Sànchez

En l'acte en un Ateneu Barcelonès ple a vessar, no hi ha assistit cap dels tres promotors de la iniciativa: Puigdemont és a Alemanya, Jordi Sànchez, en presó preventiva; i el president de la Generalitat, Quim Torra, no hi ha pogut acudir en haver-se cancel·lat el vol que tenia previst agafar des d'Alemanya.

Puigdemont ha reclamat "generositat" per unir el sobiranisme en el nou moviment, que ha recalcat que "no va contra ningú":

"Només s'aconseguiran els objectius ajuntant-nos, no anant contra ningú, sinó a favor de tots"

En un missatge que després ha penjat a la xarxa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat "esforços i sacrificis" per a la "causa justa" de la independència:

"La Crida va de fer el pas endavant que necessitem perquè tots junts, amb tota la força de la unitat, puguem crear aquest moviment que beu del referèndum de l'1 d'octubre"

 

 

Per la seva banda, Jordi Sànchez ha intervingut a través d'una carta que ha llegit el diputat Toni Morral, en què ha remarcat que "quan hem anat junts hem avançat". Sànchez també ha demanat als que se senten d'esquerres que se sumin a un espai "transformador".

Suport de Turull, Rull, Puig i Forn

També hi han donat suport Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Joaquim Forn, tots membres del PDeCAT processats pel Suprem. En un article al diari "Ara", els exconsellers demanen que el partit decideixi integrar-se en la Crida a l'assemblea nacional que els demòcrates celebren entre divendres i diumenge d'aquesta setmana.

 

 

Diuen que voldrien que el PDeCAT esdevingui un dels "impulsors troncals d'un gran moviment més ampli, transversal i estable, per ser conseqüents amb tot allò a què obliga i el que representa l'1 d'octubre".

Asseguren que la Crida és un repte apassionant i, com va passar el 21D, i estan disposats a liderar-lo. I per a això, diuen, "cal que hi sigui tothom, amb noves forces, junts. Per Catalunya."

El PDeCAT s'hi ha mostrat interessat, mentre que Esquerra ha rebutjat sumar-s'hi, tot i que els ha desitjat sort.

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatPDeCATCarles PuigdemontQuim Torra
Anar al contingut