L'hemicicle del Parlament, buit abans d'un ple (ACN / Rafa Garrido)
L'hemicicle del Parlament, buit abans d'un ple (ACN / Rafa Garrido)

PSC, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem acorden aïllar Vox al Parlament

Tots els grups parlamentaris excepte Cs i PP es comprometen a "frenar els discursos d'odi i l'activitat de l'extrema dreta" a la cambra

Actualitzat

Acord de tots els partits parlamentaris excepte Cs i PP per vetar Vox dels llocs de representació al Parlament i no donar suport a cap de les seves iniciatives. PSC, Esquerra, Junts, la CUP i els comuns han acordat un decàleg amb mesures per "frenar els discursos d'odi i l'activitat de l'extrema dreta" a la cambra durant la legislatura que comença aquest divendres.

Els cinc grups parlamentaris, que engloben 115 dels 135 diputats de la cambra, es comprometen a combatre els discursos d'odi i garantir "la democràcia, els drets i la llibertat" al Parlament. Sense mencionar explícitament Vox i referint-s'hi sempre com a "extrema dreta", es comprometen a establir "els acords necessaris" per impedir-ne la presència a la mesa del Parlament, a les comissions i en la coordinació dels intergrups.

Els signants no presentaran cap iniciativa conjunta amb Vox i lluitaran per "evitar que prosperin" les que presenti en solitari el partit d'extrema dreta. A més, s'insten a fer servir el Parlament per "combatre els discursos d'odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de drets humans". En aquest sentit, assenyalen que a la cambra no "tenen cabuda actituds ni proclames racistes, LGTBIfòbiques, autoritàries ni masclistes".

 

Dirigents de Vox celebrant els resultats electorals la nit del 14 de febrer (ACN / Laura Cortés)

 

D'altra banda, els cinc grups emplacen la mesa del Parlament a ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou, entre d'altres, la commemoració de les víctimes de l'Holocaust, les del genocidi del poble gitano i les del tràfic transatlàntic d'africanes esclavitzades. Els grups volen mantenir la iniciativa que, a cada ple, es faci el recompte de morts a la Mediterrània i dels feminicidis, com ja es va fer en l'anterior legislatura.

Els signants demanen que es modifiqui el requisit d'unanimitat en les declaracions institucionals pel de majoria qualificada. A més, rebutgen qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica cap a les diputades en qualsevol espai, dins o fora del Parlament, per motius de discriminació de qualsevol naturalesa.

Els grups de PP i Ciutadans han estat els únics que no han subscrit l'acord.

 

 

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga (ACN / Gerard Artigas)

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Parlament de CatalunyaVoxExtrema dretaPSCERCJxCatEn comúCUP
Anar al contingut