Missatges contra el racisme a les manifestacions per la mort de Joao Alberto Silveira (Efe/Fernando Bizerra)

Protestes per la pallissa mortal a un home negre per dos guardes blancs al Brasil

La mort per asfíxia de Joao Alberto Silveira Freitas, en un Carrefour a Porto Alegre, ha provocat protestes que s'han comparat amb les manifestacions contra el racisme després de la mort de George Floyd als Estats Units

Hores abans que el Brasil celebrés el Dia de la Consciència Negra, un home negre va morir després d'una pallissa per part de dos guardes de seguretat del Carrefour de Porto Alegre. Després d'una discussió amb un dependent, els agents de seguretat el van reduir i l'home va acabar morint asfixiat.

Les imatges de l'agressió a Joao Alberto Silveira Freitas, de 40 anys, han corregut per les xarxes.

 

 

Com va passar amb l'afroamericà George Floyd als Estats Units, la mort ha desencadenat una onada de protestes contra el racisme al Brasil i hi ha hagut diversos incidents.

 

 

Manifestació contra el racisme a Sao Paulo (Reuters/Amanda Perobelli)

 

La condemna de Carrefour ha estat immediata. Ha rescindit el contracte amb l'empresa de seguretat i ha decidit fer fora l'encarregat de la botiga, però això no ha calmat els manifestants, que denuncien racisme.

 

 

En les protestes s'ha recordat el moviment Black Lives Matter dels Estats Units i, entre els eslògans, s'ha repetit "La carn més barata del mercat és la negra", famós per una cançó de la cantant de samba Elza Soares.

A Rio de Janeiro, els manifestants han entrat a un establiment de Carrefour i han demanat el boicot a la cadena francesa. A Sao Paulo també han enganxat adhesius amb el logo de l'empresa tacat de sang i s'han enfrontat amb els empleats. La protesta més nombrosa i tensa ha estat la de Porto Alegre, una ciutat de majoria blanca, on va morir Silveira.

 

En alguns centres Carrefour hi ha hagut vandalisme (Efe/Fernando Bizerra)

 

En un missatge a Twitter, el preident brasiler, Jair Bolsonaro, ha parlat d'un país de "cultura diversa" i ha dit: "Com a home i com a president, soc daltònic: tothom té el mateix color i no hi ha raó per dividir el patiment del poble brasiler en grups":

"Els que inciten el poble a la discòrdia, fabricant i promovent conflictes, ataquen no només la nació, sinó la nostra pròpia història. Qui predica això es troba al lloc equivocat. El vostre lloc és a les escombraries."

 

 

Els negres representen un 56% de la població del Brasil i un 75% de les víctimes d'homicidi el 2018 van ser negres, segons dades de l'Atles de la Violència 2020, elaborat pel Fòrum de Seguretat Pública.

ARXIVAT A:
BrasilRacisme
Anar al contingut