La CUP ha presentat una denúncia per 55 gravacions fetes pels Mossos sense autorització d'Interior
La CUP ha presentat una denúncia per 55 gravacions fetes pels Mossos sense autorització d'Interior

Protecció de Dades investiga gravacions dels Mossos en manifestacions o actes polítics

RedaccióActualitzat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha acceptat una denúncia presentada per la CUP contra els Mossos d'Esquadra per, presumptament, fer gravacions sense l'autorització del Departament d'Interior.

La denúncia es centra en 55 gravacions fetes durant manifestacions, actes polítics o concentracions entre l'1 de gener del 2017 i l'1 de maig del 2021.

Des de la CUP alerten que aquestes imatges podrien haver estat utilitzades en investigacions o procediments penals. Aquests fets podrien suposar una vulneració dels drets a la pròpia imatge, a l'honor, dret a la manifestació, a la llibertat ideològica i d'expressió, i, per últim, dret a la participació política. També consideren que representen una prova de la persecució per part dels Mossos cap a la dissidència política.

Les 55 gravacions que ara s'investiguen són les que s'haurien fet sense autorització del Departament d'Interior. A preguntes de la CUP, la Conselleria d'Interior va informar que, en els últims dos anys, els Mossos han fet 99 gravacions, de les quals només 44 comptarien amb l'autorització necessària.

Segons explica Interior, els Mossos d'Esquadra sol·liciten l'autorització per utilitzar equips de gravació en els casos en què es preveu l'existència d'un perill concret per a la seguretat pública, sense poder concretar quines seran les accions que finalment es duran a terme. En conseqüència, en desconèixer si s'enregistrarà a persones identificades preventivament, no se sol·licita per aquest motiu l'autorització de l'ús d'equip de gravació. En tot cas, asseguren des d'Interior, els enregistraments es realitzen "sota els principis d'igualtat de tracte i no discriminació i, en cap cas, s'enregistren per raó de naixement, nacionalitat, origen racial o ètnic, sexe, religió o creences, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual, opinió o qualsevol altra circumstància o condició personal".

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraLlibertat d'expressió
Anar al contingut