El plantígrad és diu Goiat, té uns 10 anys i pesa 205 quilos (Conselh Generau D'Aran)

Primeres imatges en llibertat de l'ós Goiat a la Vall d'Aran

L'ós es va alliberar a principis de juny, al Pallars Sobirà, amb la missió de consolidar la població d'óssos al Pirineu i substituir Pyros

RedaccióActualitzat

Apareixen les primeres imatges en llibertat de l'ós Goiat a la Vall d'Aran després que es posés en llibertat a principis del mes de juny. L'Òs es va alliberar al Pallars Sobirà amb la missió de consolidar la població d'óssos al Pirineu, aportar més variabilitat genètica i substituir Pyros que des dels darrers 18 anys, ha estat pràcticament l'únic mascle de l'espècie que s'ha reproduït dins del seu domini de més de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes dels Pirineus. 

El plantígrad va arribar procedent d'Eslovènia, té uns 10 anys i pesa 205 kilos. El seu nom, significa noi jove o fadrí.

Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, va explicar que el fet d'haver-lo anomenat Goiat "respon a l'objectiu" del seu alliberament, "que el noi jove substitueixi el vell mascle, el Pyros, que ha dominat la genètica de l'ós bru dels Pirineus aquests darrers 20 anys".

A Goiat li han instal·lat emissors convencionals a les orelles, a més d'un collar emissor GPS que permetrà ubicar-lo en tot moment i obtenir molta informació sobre els seus desplaçaments, hàbits i comportament. Igualment, li han pres mostres de sang i de pèl que analitzaran genèticament, així com la seva salut. El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, ha explicat que les mostres serviran "per comprovar que l'animal està bé i per estudiar la seva genètica, que ens servirà després per detectar la seva reproducció".

 

Anar al contingut