Etiquetes ambientals
Etiquetes ambientals
Barcelona

Posen a la venda les etiquetes ambientals per a qui no l'ha rebut gratis a casa

Les restriccions només s'aplicaran a l'àrea limitada per les rondes i no a la resta de municipis metropolitans

RedaccióActualitzat

El dia abans que entri en vigor la normativa per als dies d'alta contaminació, els conductors que no han rebut les etiquetes ambientals de la DGT gratis a casa ja les poden comprar en algunes oficines de Correus. Tindrà un cost de 5 euros i la posada en maxa serà gradual: de moment es podran adquirir els distintius B i C en una trentena d'oficines de correus, que s'ampliaran al doble a partir del 15 de desembre, quan també es podran adquirir els quatre models d'adhesius ( 0, ECO, B i C)  L'ús d'aquest distintiu, que ha provocat enrenou els darrers dies perquè hi ha gent que no l'ha rebut, és recomanable però no és obligatori.

De moment, però, la DGT no ha explicat per què hi ha conductors que no han rebut les etiquetes i hauran de pagar-les.

Els avisos per episodi de contaminació es faran 48 hores abans, i les restriccions de circulació només s'aplicaran en l'àmbit limitat per les rondes i quan l'augment sigui pels diòxids de nitrogen, no per partícules. El protocol, en concret, comportarà limitacions temporals de trànsit en un àrea de més de 95 quilòmetres quadrats, que afecten l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià de Besòs.

En aquest àmbit només podran circular els turismes que disposin del distintiu ambiental -matriculats a partir del 2000 i dièsel posteriors al 2006--; furgonetes fabricades a partir de normativa europea matriculades a partir del 1994; motos, ciclomotors, camions, autocars i autobusos, i serveis d'emergència i essencials. Les limitacions de trànsit estaran actives entre les 7 i les 20 hores els dies feiners.

El que no s'aplicarà encara són les restriccions a la resta de municipis de l'àrea metropolitana, uns 40, on queden ajornades perquè depenen d'una modificació que havia de fer la DGT.

Per ara, seran restriccions puntuals i no es convertiran en permanents fins al 2020. Amb tot, es preveuen que durant l'any es produeixin tres episodis d'aquest tipus. La Generalitat recomana evitar els desplaçaments quan hi hagi avís de contaminació, i ho comparen amb el pla Neucat.

Al mateix temps, però, recomanen que els canvis d'hàbit -com ara compartir cotxe- es converteixin en habituals. I, en un futur, el reforç del transport públic serà permanent.

Es calcula que complint els límits de contaminació recomanats per l'OMS s'evitarien cada any a Barcelona 250 morts i 1.500 ingressos hospitalaris.

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaCrisi climàticaContaminació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut