Un cartell que indica que s'està en una zona on s'activarà el protocol els dies d'alta contaminació
Un cartell que indica que s'està en una zona on s'activarà el protocol els dies d'alta contaminació
Barcelona

Saps si podràs circular amb el teu vehicle els dies d'alta contaminació?

Es limitarà la circulació a l'àrea de Barcelona i les restriccions estaran vigents els dies feines de 7 a 20 hores

RedaccióActualitzat

Aquest divendres entra en vigor la normativa per als dies d'alta contaminació. Els avisos es faran 48 hores abans i la mesura més important: els cotxes més contaminants no podran circular per l'àrea de Barcelona limitada per les rondes, una posada en marxa que encara genera molts dubtes. Aquí teniu algunes de les respostes:

Quan s'aplicarà?

Entra en vigor a partir d'aquest divendres i s'activarà quan es declari un episodi ambiental per contaminació de diòxid de nitrogen, no per partícules. Això passa, de mitjana, un cop l'any i dura dos o tres dies. Per ara seran restriccions puntuals, però a partir del 2020 les mesures estaran en vigor tot l'any.

Quins vehicles poden circular? Com sé si m'afecta?

Només podran circular els turismes que disposin del distintiu ambiental -gasolina matriculats abans de gener de l'any 2000 i dièsel abans del gener de- 2006-; furgonetes fabricades a partir de normativa europea matriculades a partir del 1994; motos, ciclomotors, camions, autocars i autobusos, i serveis d'emergència i essencials.

La Direcció General de Trànsit està enviant etiquetes als propietaris de vehicles amb dret al distintiu ambiental amb instruccions i l'etiqueta que els correspon. En cas de dubte es pot consultar a través del número de matrícula.

Quina àrea afecta?

Les restriccions de circulació s'aplicaran ara dins de Barcelona en l'àmbit limitat per les rondes. Així doncs, l'àrea de baixes emissions comprèn Barcelona -excepte Collserola i la Zona Franca-, gairebé tot l'Hospitalet de Llobregat, una part de Cornellà i Esplugues de Llobregat i gairebé tot Sant Adrià de Besòs.

El que no s'aplicarà encara són les restriccions a la resta de municipis de l'àrea metropolitana, uns 40, on queden ajornades perquè depenen d'una modificació que havia de fer la DGT.

 

Estarà en vigor tot el dia?

El protocol s'activarà durant la franja horària més crítica: entre les 7 hores i les 20 hores els dies feiners. De les 20 hores a les 7 hores del matí, per tant, no s'aplicarà. Tampoc els caps de setmana: des de divendres a les 20 hores fins al dilluns, a les 7 hores, ni durant els dies festius.

Com ho sabré?

Les administracions avisaran 48 hores abans a través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i els panells informatius a la xarxa viària.

 

Hi haurà excepcions?

Sí. Els vehicles d'emergències (policia, Bombers i ambulàncies), els de persones amb mobilitat reduïda i els serveis essencials (mèdic, funerari). Els exemplars de col·leccionista no passaran pel mateix sedàs.

Queden exempts durant el 2017 les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3. Les exempcions temporals es revisaran durant el 2018.

Podré anar en moto?

De moment, sí, independentment de quan la compressis. Actualment només les motos elèctriques poden obtenir el distintiu.

Als taxis els afecta?

La restricció afecta tots els turismes sense etiqueta DGT i furgonetes anteriors a octubre del 1994. L'administració ha anunciat la voluntat de potenciar les ajudes que afavoreixin la renovació de taxis i vehicles comercials per models híbrids, elèctrics o de gas. L'AMB ha assegurat que a partir del 2019 no homologarà cap taxi més amb motor dièsel.

I els turistes?

No els afecta. Com que no hi ha un sistema europeu de classificació de vehicles, no es pot saber fins a quin punt contaminen els seus cotxes.

Si m'enganxen, m'immobilitzaran el vehicle?

El vehicle no s'immobilitzarà, però et multaran amb 100 euros, xifra que es pot reduir a la meitat si es paga al moment.

Si em correspon etiqueta i no l'he rebuda, podré circular?

Sí, la restricció és en funció de la matrícula del vehicle, no del fet de portar l'etiqueta o no.

És obligatori posar el distintiu?

La col·locació del distintiu és voluntària, però es recomana posar-lo.

Em poden multar si no porto el distintiu?

Com que no és obligatori portar el distintiu, no és sancionable.

Puc reclamar l'etiqueta si no m'ha arribat?

Si tenim dret a etiqueta i no l'hem rebuda, podem reclamar-la a la Prefactura de Trànsit, demanant cita prèvia. També es poden comprar, per 5 euros, en algunes oficines de Correus.

Si visc fora de Barcelona, com m'afecta?

Si tens un vehicle molt contaminant, no podràs entrar a Barcelona quan el protocol estigui activat. Si ja hi ets, no en podràs sortir ni circular.

Què puc fer si no puc utilitzar el cotxe?

Les administracions recomanen evitar tots els desplaçaments que es pugui, com si hi hagués un avís de nevades. També demanen compartir vehicle i fer servir el transport públic. En aquest sentit, en dies de contaminació, es reforçarà un 10% els mitjans de transport públic. A més, amb la Targeta T-Aire, el bitllet és un 10 % més barat. Es tracta d'un títol multipersonal de 2 viatges integrats per utilitzar el mateix dia de la primera validació i que només és vàlid en dies contaminació elevada.

Què és la T-Verda i com me'n puc beneficiar?

Per afavorir la retirada de la circulació de vehicles contaminants, l'ATM han promogut un nou títol de transport públic gratuït per a tot l'àmbit integrat durant un període de 3 anys. Per a qui? Per a aquells que estiguin empadronats a l'àmbit de l'Àrea Metropolitana que acreditin el desballestament recent d'un vehicle contaminant i que es comprometin a no adquirir-ne cap altre durant 3 anys.

 

Per què es fa?

A Barcelona se superen els índexs de contaminació que recomana l'Organització Mundial de la Salut. Segons l'Agència de Salut Pública de l'ajuntament, si es reduís la contaminació fins al que marca l'OMS s'evitarien 250 morts cada any.

ARXIVAT A:
ContaminacióZBE BarcelonaCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut