Barcelona

250 morts menys a l'any a Barcelona si es complissin els límits de contaminació

Un 95% dels veïns de la ciutat estan potencialment exposats a nivells de contaminació per sobre dels establerts per l'OMS

RedaccióActualitzat

Un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona assegura que si es complissin els límits de contaminació recomanats per l'OMS, s'evitarien com a mínim 250 morts a l'any a la ciutat i al voltant de 1.500 ingressos hospitalaris.

Segons l'Agència, fins al 95% dels habitants de la capital catalana estan potencialment exposats a nivells de partícules en l'aire i diòxid de nitrogen per sobre dels nivells de referència que fixa l'Organització Mundial de la Salut. I això fa que sigui urgent abaixar aquestes xifres.

Per fer aquest informe s'han creuat dades d'estacions de mesurament amb l'estacionalitat, temperatura i dates d'epidèmia de grip.

A Barcelona hi ha pocs episodis greus de contaminació a l'any, i les dades, segons Gemma Tarafa, comissionada de Salut de Barcelona, demostren que es necessiten mesures continuades:

"L'impacte que aconseguim amb les mesures continuades és molt més gran que el que aconseguim aturant i evitant episodis perquè tenim els episodis que tenim a la nostra ciutat i perquè veiem que si no superem el nivell de l'OMS durant un any, evitem un nombre de morts molt considerable."

Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, apunta que s'han d'aconseguir canvis en la mobilitat:

"Els canvis de mobilitat i els canvis culturals, sobretot els ambientals, han de tenir els seus processos i el seu treball, però hem d'anar dirigits cap aquí (...) i aquest ús del cotxe genera morts."


La contaminació no només agreuja les malalties cardiovasculars o respiratòries, sinó que afecta també el desenvolupament dels nens i té incidència en la diabetis, per exemple.

Notícia relacionada: Els dies de més contaminació hi ha més atacs de cor greus i més morts per infart

A partir d'aquest divendres, es prohibirà circular els vehicles més antics i menys ecològics per l'espai que queda entre les rondes de Barcelona i alguns municipis propers a la ciutat quan es decreti un episodi d'alta contaminació.

La Generalitat avisarà 48 hores abans d'activar el protocol per aquests episodis.

ARXIVAT A:
ContaminacióZBE BarcelonaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut