Bergara

Portu assegura que la policia el va torturar després de la detenció

Segons publica avui el diari "Gara", Igor Portu va declarar davant del jutge que les lesions que el van portar a l'UCI són fruit de maltractaments de la Guàrdia Civil, després de detenir-lo. La versió del presumpte etarra, que aquesta tarda ha ingressat a la presó de Martutene, contradiu la versió oficial, que assegura que els agents van haver d'utilitzar la força per evitar que fugís. Un veí d'Arrasate referma la versió del detingut i ha declarat davant el jutjat d'instrucció número 1 de Bergara que l'arrest va ser "net" i que no hi va haver resistència per part dels joves, tal com afirma el Ministeri de l'Interior.

Actualitzat

El diari "Gara" publica la versió de Portu sobre l'origen de les lesions que l'han obligat a estar hospitalitzat des del dia que el van detenir. Segons el rotatiu, Portu va declarar davant del jutge Fernando Grande-Marlaska que la detenció es va fer sense violència, perquè ni ell ni Sarasola s'hi van resistir. Portu va explicar que, un cop detingut, els agents no el van portar directament a la caserna d'Intxaurrondo, sinó que el van portar a un riu. Durant el trajecte li van donar "cops durs" al cap, les costelles, el ventre i els peus. Al costat del riu, va veure l'altre detingut, Martín Sarasola, i va sentir un tret, i va pensar que simulaven l'execució del seu company de comando. Després el van començar a pegar, mentre continuava emmanillat amb les mans a l'esquena, i li van posar el cap a l'aigua dos o tres cops. Segons Portu, a la caserna van continuar els cops, amb mantes.

Mentrestant, el col·lectiu de suport als presos d'ETA Askatasuna ha revelat l'existència d'aquest suposat testimoni que tiraria per terra la versió oficial. En un comunicat, Askatasuna explica que l'home ha declarat davant el jutge que al voltant de les deu del matí de diumenge passat, mentre passejava el seu gos, va veure baixar del bosc dos muntanyencs i que en el mateix moment van aparèixer cinc vehicles de la Guàrdia Civil que es van dirigir cap als joves.

Els agents, assegura, els van reclamar les motxilles que portaven i les van escorcollar, sense que hi oposessin resistència. Tot seguit, els agents de la Guàrdia Civil van inspecionar el vehicle dels muntanyencs, una furgoneta de color gris. A més, explica que va poder veure com els agents treien, de les motxilles o del cotxe, un paquet embolicat amb cel·lofana i que, en comprovar què hi havia, un comandament de la Guàrdia Civil va ordenar que els posessin les manilles i que els entressin al cotxe.

Tot plegat va passar en una mitja hora, segons el testimoni, que nega que es tractés d'un control rutinari ni que els joves presentessin cap tipus de resistència als agents.

Rubalcaba no n'informarà al Congrés

A tot això, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha aconseguit esquivar la compareixença al Congrés per donar explicacions sobre les lesions del suposat etarra. La petició de compareixença parlamentària l'havia demanada el PNB, però s'ha tombat perquè el PSOE i el PP han fet pinya per evitar-ho. Segons el PP, s'ha de presumir la innocència dels agents, mentre el penebista Emilio Olabarría deia que veuen punts foscos en la versió oficial i citava un informe de l'ONU, en què s'assegura que a Espanya "la tortura no s'ha eradicat perquè la llei antiterrorista deixa espais d'impunitat per a aquesta pràctica aberrant".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut