Policies i guàrdies civils accepten la proposta de Zoido d'equiparar-se amb Mossos

Zoido es compromet a aportar 1.100 milions d'euros en tres anys mentre que alguns col·lectius diuen que la mesura és insuficient

RedaccióActualitzat

Sindicats de la Policia Nacional i associacions de la Guàrdia Civil han acceptat l'última proposta d'equiparació salarial amb els Mossos d'Esquadra presentada pel Ministeri de l'Interior.

L'acord, doncs, s'hauria de signar en breu.

En concret, s'hi han mostrat a favor quatre sindicats policials i de set associacions de guàrdies civils.

Es dona la circumstància, però, que els afiliats d'aquestes organitzacions no hi han pogut dir la seva, perquè el sistema de votació per internet que estava previst no ha funcionat -suposadament a causa d'un atac informàtic- i la votació de l'acord s'ha suspès.

 

Amb tot, els representants dels dos cossos armats han decidit mantenir el "sí" a la proposta d'Interior perquè representen el 83,5 per cent dels agents de la Policia Nacional i el 60 per cent dels agents de la Guàrdia Civil.

El Ministeri d'Interior s'ha compromès a aportar 1.100 milions d'euros en tres anys, que s'aplicaran amb caràcter retroactiu des d'aquest mes de gener.

També una partida de 100 milions, per incentivar el retorn al treball dels agents en segona activitat (que, per circumstàncies, estan fent tasques que són les pròpies del seu càrrec).

 

El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha mostrat la seva satisfacció per aquest acostament de posicions:

"Ha suposat un avanç històric per solucionar un problema de fa vint anys però que cap govern s'ha assegut a donar-li solució."

La previsió és que l'any 2020, de mitjana, els agents de la Policia Nacional cobraran, mensualment, 561 euros bruts més que ara, i els de la Guàrdia Civil, 720.

L'augment serà inferior per a les categories més altes, i superior per a les categories mitjanes i baixes, que tenen els sous més allunyats dels dels Mossos d'Esquadra.

 

Però la ratificació de l'acord, prevista per aquest dijous amb el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, no és el punt final de la reivindicació de policies nacionals i guàrdies civils.

Ho ha deixat ben clar, en una compareixença davant la premsa, José Antonio Calleja, president del Sindicat Professional de Policia i portaveu dels quatre sindicats i les vuit associacions:

"És una mesura que adoptem per seguir millorant les condicions, i aquest procés no acaba aquí."

L'acord, en canvi, no agrada gens a altres plataformes policials.

L'associació Jusapol (Justícia Salarial Policial), promotora de moltes de les protestes per demanar l'equiparació salarial amb cossos policials com els Mossos d'Esquadra o l'Ertzaintza, i altres sindicats minoritaris han acusat els negociadors d'haver-se venut.

 

Altres col·lectius se sumen a la reivindicació

L'oferta del govern espanyol per a l'equiparació salarial de policies i guàrdies civils és vista amb interès per altres col·lectius de la funció pública, com els funcionaris de justícia, de presons o els professionals de la sanitat.

 

Sobre l'àmbit de la justícia, el ministre Rafael Catalá ja ha dit que estudiaran la proposta, però que estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària.

Anar al contingut