Pol Beckmann, de només 27 anys, s'ha endut el Premi Llibreter 2019 amb "Novel·la" (ACN)
Pol Beckmann, de només 27 anys, s'ha endut el Premi Llibreter 2019 amb "Novel·la" (ACN)
Barcelona

Pol Beckmann, premi Llibreter 2019 amb la seva primera "Novel·la"

L'alemanya Jenny Erpenbeck guanya el certamen en la categoria d'Altres literatures amb "Les formes del verb anar"

RedaccióActualitzat

El barceloní Pol Beckmann ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana amb "Novel·la", editada per Quaderns Crema. Aquest autor jove, de només 27 anys, ja ha guanyat altres certàmens amb els seus relats. Ara, el seu debut en el món de la novel·la li ha suposat la distinció del gremi, amb una proposta que, diu el jurat, destaca per la seva "qualitat i atreviment literari".

 

 

L'obra de Beckmman és remarcable per "l'originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i la realitat, jugant amb el lector sorprenent-lo fins al final" i pel seu "domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental".

 

La 20a edició del Premi Llibreter també ha reconegut, en la categoria d'Altres literatures, l'autora alemanya Jenny Erpenbeck, pel llibre "Les formes del verb anar" (Angle), editada en castellà per Anagrama amb el títol "Yo voy, tú vas, él va". Erpenbeck, nascuda a l'RDA el 1967, és directora d'òpera, a banda d'escriptora, i ha publicat tant novel·les com obres de teatre, que li han valgut una trentena de premis.

 

En el cas de "Les formes del verb anar", segons el jurat, destaca la prosa "àgil, directa i mancada d'excés de dramatisme" amb què Erpenbeck broda aquest relat sobre els migrants, un llibre que "atrapa el lector" i que s'allunya dels tòpics.

En les dues categories esmentades, el jurat també ha fet mencions especials a "Fugir era el més bell que teníem", de Marta Marín-Dòmine, i a "Les nostres riqueses", de l'algeriana Kaouther Adimi.
 

Aventures, tradició anglesa i valentia en els premis d'Infantil i Juvenil

 


En la categoria de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura Catalana, el Premi Llibreter 2019 ha recaigut en "Camins d'aigua", de Raimon Portell, editada per Barcanova. És la segona entrega de la trilogia "La llum d'Artús", una història d'aventures que barreja ficció i història en el moment que s'aixeca el feixisme a la vella Europa.

 

 

En el mateix àmbit infantil i juvenil, però en Altres literatures, el premi ha estat per a "La cançó del cucut", de Frances Hardinge, editada per Bambú tant en català com en castellà. Segons el jurat, és una novel·la amb referències constants als contes de fades "on la qualitat literària és successora dels grans clàssics de la tradició anglesa" i amb trets que "actualment costa molt trobar" en les novel·les per a joves.

 

I, pel que fa a la categoria d'Àlbum il·lustrat, el vencedor és "Sirenes", el debut de Jessica Love, editat per Kókinos. És un llibre que els llibreters defineixen com a "bonic i valent", que "commou i sorprèn" i que "celebra el fet de ser un mateix tot i els prejudicis". El protagonista és un nen que diu a la seva àvia que ell també és una sirena.

El Premi Llibreter distingeix obres que destaquen per la seva temàtica, tractament literari i qualitat i que el gremi creu que no han rebut l'atenció que es mereixen. Els guardons s'han lliurat aquest dilluns al vespre en un acte al Teatre Nacional de Catalunya. 
 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut