Pla mitjà de la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, a la roda de premsa de la presentació de la campanya  'No t'exc…
Pla mitjà de la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, a la roda de premsa de la presentació de la campanya 'No t'excusis!'. 21 de setembre 2021. (Horitzontal).

Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC impulsen la campanya 'No t'excusis!'

Actualitzat

ACN ACN Barcelona.-Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC impulsen la campanya 'Tots som referents lingüístics. No t'excusis!' perquè els adults prenguin consciència del paper que tenen com a referents lingüístics davant dels menors. La campanya neix de la necessitat d'estimular l'ús social del català entre els infants i els adolescents, que "cada cop es relacionen més en castellà". 'No t'excusis!' vol conscienciar als adults que les seves actituds lingüístiques tenen un efecte en els estudiants i fomentin l'ús del català com a llengua vehicular.

La presentació de la campanya ha comptat amb la presència de Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua; Sergi Perelló i Miró, secretari general de la Intersindical-CSC; Iolanda Segura, portaveu nacional de la USTEC·STEs (IAC); Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC i Teresa Casals, filòloga i mestra. La vicepresidenta de Plataforma de la llengua, Mireia Plana, ha nomenat durant la seua intervenció a tots els col·lectius que formen part d'aquesta campanya i els quals també han dedicat unes paraules sobre la importància d'aquesta. Plana ha presentat també el web on "hi teniu la possibilitat d'adherir-vos i cada mes anirem desvetllant els diferents continguts que tenim i els dedicarem a un col·lectiu, ja que qualsevol persona pot ser un referent". Mireia Plana ha explicat que als anys 80 es va fer un pacte social "per la cohesió mitjançant el qual tots els infants de Catalunya havien de tenir el català com a element propi d'identitat", però "aquest pacte que va començar en aquesta escola i que va ser un èxit, s'ha de revisar perquè el català està patint un retrocés". Així doncs, tothom s'hi pot adherir des del portal www.notexcusis.cat, on es retrata la reivindicació de la campanya i reclama canvis en els hàbits lingüístics dels sectors en contacte amb els joves. A la primera part de l'escrit s'evidencia el baix ús del català entre els més joves (el 14,6%) i es fa una valoració general sobre els resultats de la immersió lingüística, que està a punt de complir els 40 anys. D'altra banda, aquesta carta demana compromís i acció a aquells adults que són referents lingüístics per als infants i adolescents. En concret, es donaran eines i s'organitzaran activitats entorn cinc sectors clau: el personal docent, els entrenadors esportius, els monitors de lleure i menjador, les famílies i l'administració. Mireia Plana opina que aquesta baixada en l'ús del català es deu a que els joves ja no tenen referents en català: "des de referents a Internet, fins els referents més propers com els mestres o al carrer", i ha continuat: "és per això que hui presentem aquesta campanya perquè volem conscienciar a tota la societat que tots nosaltres som referents". Iniciativa Els quatre impulsors de la campanya 'No t'excusis!' van iniciar una acció conjunta el passat 13 de setembre, coincidint amb l'inici de curs, on van engegar una encartellada que pretén arribar a les 2.500 escoles i instituts públics de Catalunya. El cartell, amb el text 'Segur que tenim una escola en catala?' ja s'ha penjat a una cinquantena de centres. El mati del primer dia d'escola, les entitats van penjar sis grans pancartes a diversos centres educatius. En cada lona s'hi podia observar una dada diferent sobre l'ús social del català entre els joves a partir d'un estudi de Plataforma per la Llengua de l'any 2019. Per exemple, a les zones urbanes, només un 35% dels alumnes de primària es relacionen en català al pati. Aquestes dades a secundària baixen fins un 14'6%.

Anar al contingut