Madrid

Picabaralles a la sessió de control del Congrés pel conflicte polític català

L'actuació policial durant el referèndum, la petició de mediació internacional i la imatge exterior d'Espanya generen enfrontaments entre els grups parlamentaris

RedaccióActualitzat

En la sessió de control d'aquest dimercres al matí al Congrés dels Diputats, i amb absència del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, han saltat espurnes entre els grups parlamentaris. El motiu: l'actuació policial durant el referèndum de l'1 d'octubre.

 

 

Quan el diputat del PDeCAT Feliu Guillaumes ha llegit el número de ferits el dia del referèndum, 893, la remor entre els diputats adversaris l'ha impulsat a repetir el número amb ràbia. La resposta l'ha donat el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido:

"Han fet servir imatges que no es corresponen amb la realitat."

La polèmica ha continuat amb el diputat d'En Comú Podem Xavier Domènech; ha dit que li tocaria al govern "moure fitxa", inclòs Zoido. I fidel al seu estil, el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha mostrat imatges de les cares d'alguns dels ferits durant les càrregues policials dient el següent al ministre Zoido:

"Vostè creu que és agradable oferir la mà als responsables d'això? Ho creu sincerament?"

 

Polèmica també amb l'encara hipotètica mediació

En les diferents intervencions, alguns diputats dels partits independentistes han fet referència a la possible mediació internacional per buscar solucions al conflicte polític a Catalunya. El ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha negat legitimitat a aquesta possible mediació, Irene Montero d'Units Podem ha respost reclamant que s'intenti, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría l'ha acusada d'atiar els problemes:

Méndez de Vigo: "De tots aquests mediadors als quals vostè ha fet referència cap no li ha dit que no es pot dialogar fora de la llei."

Irene Montero: "Provin l'únic que encara no han provat: dialoguin, per favor. I no em parlin d'un argument legalista, no ho converteixin en una qüestió de dins i fora de la llei."

Sáenz de Santamaría: "Sempre que hi ha un problema vostès estan al mig, per agitar-lo. Per això no és procedent que vinguin vostès aquí a demanar mediadors, perquè aquesta cambra no necessita mediadors."

 

A Ciutadans, preocupació per la imatge donada per Espanya

La imatge internacional que s'ha vist del conflicte polític a Catalunya ha estat un altre dels punts de fricció. Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, ha arribat a retreure al govern espanyol que els mitjans estrangers hagin donat validesa al discurs independentista. Li ha respost el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis: tot és mentida:

Juan Carlos Girauta: "Com és possible que la diplomàcia privada de la Generalitat de Catalunya sigui més eficaç que tot el servei exterior espanyol?"

Alfonso Dastís: "L'estratègia d'ells en anglès s'anomena 'fake news'. En castellà es diu mentir."

 

En aquesta sessió la vicepresidenta del govern espanyol i la portaveu adjunta del PSOE han avançat la resposta conjunta dels dos grans partits a l'independentisme català.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut