Per què hi ha tants acomiadaments a les tecnològiques: l'era postcovid i l'alça de tipus

Els experts desdramatitzen els acomiadaments de les grans tecnològiques perquè responen a la sobrecontractació durant la pandèmia i no creuen que s'estenguin a Europa

Jordi Martínez PallejàActualitzat

L'hivern ha arribat a les tecnològiques. El boom arran de la pandèmia, quan el comerç electrònic i les videoconferències es van disparar, ja és història. Ara, les vendes reculen i la ressaca la paguen els treballadors.

Les grans empreses tecnològiques nord-americanes viuen una onada global d'acomiadaments massius, que va començar l'any passat. Uns acomiadaments que poden arribar al 15% de cada plantilla.

Hi tenen molt a veure la recuperació de la normalitat un cop superada la part més dura de la pandèmia i la pujada dels tipus d'interès, que frena el consum. El comerç electrònic s'ha contret, les empreses ja no ingressen tant i, el que és igual d'important, preveuen un futur més aviat incert.

Els experts creuen que les grans companyies ja tenien previst aprimar plantilles i han decidit fer-ho alhora. Francesc Rufas, professor de l'EAE Business School, creu que les empreses han pensat en aquests termes: "Si jo soc l'únic que fa els acomiadaments acumulo l'atenció mediàtica sobre la meva companyia. Això té un efecte important sobre el valor de les accions."

"Com que aquestes companyies no volen pagar aquest preu, diuen: 'Aprofito que tu acomiades per fer ho jo també.'"

Luz Parrondo, professora de la UPF Barcelona School of Management, afegeix que les multinacionals s'adapten molt de pressa a cada cicle: "Saben que ara vindran mal dades, que la conjuntura tindrà poca esplendor. Fan prevenció i prefereixen ser cautes."

 

Els números de la sagnia

Les multinacionals nord-americanes retallen llocs de treball arreu del planeta. El rànquing d'acomiadaments l'encapçala Amazon, amb la previsió de desfer-se de 18.000 empleats. Alphabet, la matriu de Google, la segueix amb 12.000. I Meta --la matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp--, amb 11.000.

 

Twitter queda molt per sota, però els  3.700 acomiadaments suposen la meitat de la plantilla.

Només aquest mes de gener, les tecnològiques han acomiadat més de 68.000 persones. Si això ho sumem a la xifra del 2022, tenim un total superior als 227.000 empleats del sector a tot el món que s'han quedat sense feina.


Poc risc de contagi a Europa

Segons els experts consultats per TV3, el risc que el fenomen dels arribi a infectar les empreses tecnològiques europees és baix.

Hi ha menys companyies com les high tech nord-americanes i, a més, a l'hora de contractar perfils de tota mena durant la pandèmia han estat més prudents.

Luz Parrondo diu que "si busques les dades de les big tech, veuràs que els últims anys han contractat moltíssim, però aquí no".

"Tenim poques empreses com aquestes i no han tingut una contractació tan forta."

Francesc Rufas va un pas més enllà i assegura que "la majoria d'acomiadaments es fan on es fa la programació: l'Índia i la Xina. Són els grans proveïdors de mà d'obra barata d'aquestes multinacionals".  

Alguns impactes a Catalunya

A Catalunya, Wallbox, fabricant de carregadors per a cotxes elèctrics, acomiadarà el 15% de la plantilla, unes 200 persones. No és tant un problema de sobredimensió de personal, sinó de lentitud en la producció de cotxes per la falta de xips. I Wallbox ha volgut adaptar-se a un mercat estrangulat i desprendre's d'un cost fix per estalviar uns cinquanta milions d'euros anuals.

Però és Amazon qui acapara més titulars pel que fa a reajustos. Vol tancar el centre logístic de Martorelles i ofereix a les 800 persones que hi treballen un trasllat a altres plantes de l'Estat.

Rufas explica com funcionen aquests gegants del comerç electrònic: "Què fan les companyies? Què m'interessa més, dos centres logístics treballant a mig gas o un treballant al màxim? Quant perdo tenint dos centres a mig gas? No m'interessa. Faig el canvi."

Una lògica empresarial que amenaça de continuar mentre la demanda del consumidor no s'acabi de recuperar.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut