Patrulles veïnals a Mataró per actuar contra l'augment de la delinqüència al carrer

L'Ajuntament atribueix aquest augment a delinqüents que abans actuaven a Barcelona i demana més presència de Mossos

Anna Lasaga Hertogs / Emili Martínez CuevasActualitzat

Dues persones s'acosten de nit a la façana d'un restaurant amb una pedra de grans dimensions i la llancen contra una finestra fins que la trenquen i poden entrar-hi.

Imatge d'una càmera de seguretat de dins d'un restaurant, en el moment en què una persona llança una gran pedra contra la finestra

És un dels últims robatoris amb violència que hi ha hagut recentment a Mataró. Segons dades dels Mossos, l'augment d'aquest tipus de delictes ja va ser del 60% en el primer trimestre de l'any.

Ara, en ple desconfinament, en una setmana, a més de robatoris a botigues, hi ha hagut diverses agressions a gent gran per prendre'ls mòbils o joies que duien posades.

En dues ocasions, els mateixos veïns han retingut el lladre fins que no han arribat els Mossos.

Agents dels Mossos detenen una persona retinguda prèviament per veïns de Mataró


Delinqüència vinguda de fora?

L'Ajuntament de Mataró demana, des de fa temps, més suport dels Mossos per fer front a l'augment de robatoris a la ciutat.

Atribueix aquest augment a un desplaçament de la delinqüència des de Barcelona, per una major actuació policial a la capital catalana.


Patrulles veïnals

En aquest context, un grup de veïns s'han organitzat per fer-hi front, i han creat una pàgina a Facebook per organitzar patrulles ciutadanes, que ja té 6.000 persones adherides.

 

El promotor és en Toni Solana, que explica que s'organitzen per patrullar pels carrers, atents als incidents que puguin trobar-se:

"No hi ha prou policia a Mataró per vigilar els que volen fer mal. Llavors, què fem nosaltres? Sortir al carrer, intentar vigilar i, si cometen algun tipus de delicte, els detenim, truquem a la policia, gravem tota l'actuació perquè es vegi que no hi ha cap tipus d'agressió per la nostra part als delinqüents i se'ls entrega a la policia".

Toni Solana, promotor de les patrulles veïnals a Mataró


Delinqüents reincidents

Des de l'Ajuntament es veu amb preocupació tant l'augment de delictes com la creació de les patrulles. Segons asseguren, en 5 mesos només 9 persones acumulen 70 detencions.

La regidora de Seguretat Pública, Anna Villareal Pascual, reclama que a aquestes persones se'ls apliqui la presó preventiva:

"Davant d'això haurem de reclamar a la resta d'administracions, fins i tot als jutjats i a la fiscalia, com pot ser que persones que han estat detingudes tants cops, que Mossos i policia han fet la seva feina, després es trobin que resulta improductiva absolutament perquè és gent que és evident que és reincident i perquè no se'ls ha aplicat la presó preventiva".

La regidora de Seguretat Pública de Mataró, Anna Villareal Pascual


També manifestacions contra okupes

L'altre element que preocupa a la ciutat són les ocupacions de locals i habitatges, que alguns veïns relacionen amb els delictes. Fa uns dies, al barri de Molins, un centenar de persones es van manifestar perquè fessin fora els joves que ocupaven una antiga entitat bancària.

Agents dels Mossos contenint una manifestació contra els ocupants d'una antiga agència bancària

Andrea Sánchez Correas, de l'Associació Veïnal del Barri de Molins, demana que la problemàtica s'abordi de manera general, no només pels actes delictius:

"Busquem l'arrel del problema, anem més allà, per què aquestes persones estan fent això, què els està motivant a fer això, quin problema tenen, quina necessitat no tenen coberta i anem a valorar per fer una mica de feina a llarg termini".

Andrea Sánchez Correas, membre de l'associació de veïns del barri de Molins de Mataró

Els veïns són conscients que les desigualtats socials poden estar darrere d'alguns d'aquests delictes, però demanen a l'administració que actuï de pressa per frenar aquesta escalada d'inseguretat.

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut