Jocs com Call of Duty i Candy Crush passaran a ser de Microsoft (Reuters/Dado Ruvic)

Pas de gegant de Microsoft en la indústria dels videojocs amb la compra d'Activision

Els creadors de la Xbox es convertiran en propietaris de jocs com Call of Duty i Candy Crush

Juli Rodés AlmerActualitzat

El gegant informàtic Microsoft ha fet un pas de gegant en la indústria dels videojocs: ha comprat l'empresa Activision Blizzard, creadora d'èxits de vendes com Call of Duty i Candy Crush.

No és el primer moviment en l'àmbit dels videojocs de l'empresa fundada el 1975 per Bill Gates i Paul Allen, que ja és propietària de Minecraft i Doom.

L'operació, anunciada aquest dimarts però que encara ha de ser autoritzada pels reguladors antimonopoli, convertirà Microsoft, creadora de les videoconsoles Xbox, en la tercera companyia de videojocs del món, al darrere de la xinesa Tencent i la japonesa Sony.

Microsoft pagarà 68.700 milions de dòlars (més de 60.500 milions d'euros), que li permetran ampliar el seu catàleg particular, també, amb jocs com World of Warcraft, Diablo, Crash Bandicoot, Guitar Hero, Spyro, StarCraft, Overwatch o Heroes of the Storm, i oferir-los a Game Pass, la seva plataforma online de pagament.

Es dona la circumstància que aquest octubre Activision havia comprat una empresa catalana de videojocs, Digital Legends.

En declaracions a l'agència Reuters, l'analista Michael Patcher considera que "des de la perspectiva de Microsoft, estan aconseguint una ganga, perquè realment ampliaran molt la seva biblioteca".

Patcher remarca, a més, que ara Microsoft "és prou gran per excloure PlayStation i danyar greument les vendes de la consola de Sony".

Logo de Microsoft en una botiga de l'empresa a Nova York (Reuters/Mike Segar)

Serkan Soto, consultor de la indústria dels videojocs, coincideix a valorar que a Sony "pensen que Microsoft farà que tots els jocs d'Activision Blizzard siguin exclusius [d'Xbox], i això perjudicarà les vendes de PlayStation".

De fet, en saber-se l'operació, les accions de Sony van baixar gairebé un 13% després d'obrir la sessió de la borsa de Tòquio amb una forta caiguda.

La notícia, en canvi, ha estat bona per a altres empreses de videojocs com la nord-americana Electronic Arts, que es convertirà en la companyia de videojocs independent més gran, i la francesa Ubisoft, que ha vist com la seva cotització a la borsa pujava.

L'empresa Newzoo, d'anàlisi de dades, calcula que el 2021 la indústria dels videojocs ha generat uns ingressos de més de 180.300 milions de dòlars, globalment. I que el 2024 aquesta xifra creixerà fins als més de 218.800 milions de dòlars.


Amb la mirada posada en el metavers

Més enllà d'augmentar la seva presència en la indústria dels videojocs, Microsoft també hauria comprat Activision Blizzard amb la mirada posada en el metavers, la realitat virtual on es podrà comprar, treballar, relacionar-se... i també jugar mitjançant avatars.

Un univers virtual que s'espera que produirà uns beneficis molt reals i pel qual ja estan apostant fort altres grans empreses, com Facebook, que fins i tot ha rebatejat com a Meta la seva matriu.

La compra d'Activision Blizzard proporcionarà molts beneficis, també, a Bobby Kotick, el conseller delegat, que podria ingressar fins a 586 milions d'euros.


Denúncies contra Activision

Això malgrat que aquest estiu van sortir a la llum greus denúncies contra Activision d'una cultura empresarial tòxica i sexista i de comportaments inapropiats respecte a les treballadores.

Exterior del campus Activision Blizzard a Irvine, Califòrnia (Reuters/Mike Blake)

Activision Blizzard s'enfronta a la demanda per assetjament sexual i discriminació presentada per les autoritats de Califòrnia després de dos anys d'investigació.

Aquest dilluns l'empresa ha explicat que ja ha acomiadat o apartat una trentena de treballadors i imposat sancions disciplinàries a una altra quarantena.

ARXIVAT A:
Videojocs
Anar al contingut