(Henri Cartier-Bresson)

París a través de la mirada del fotògraf Cartier-Bresson

Per l'artista, París era el decorat, i la vida de la gent, el tema de les seves imatges

Actualitzat

El Carnavalet, museu d'història de la ciutat de París, presenta una exposició del fotògraf Cartier-Bresson. El museu i la fundació Cartier-Bresson s'han unit per venerar les obres fotogràfiques del que ha estat un dels fotògrafs més influents del segle XX.

L'exposició 'Revoir Paris' pretén apropar els visitants a la visió que tenia Bresson de la ciutat de la llum. Tot i haver viatjat arreu del món i ser conegut per les seves fotografies d'avantguarda, Cartier-Bresson sempre tornava a casa seva: París.

El recull d'imatges que es poden veure al Carnavalet són part de la vida de la ciutat en aquella època. És allà on sempre tornava després dels seus viatges; on va criar-se i la ciutat que va donar-li l'oportunitat de dedicar-se a l'art.

Als seus inicis, durant els anys trenta, es va veure influenciat per fotògrafs com Eugène Atget i artistes surrealistes. Però, tot i que Cartier-Bresson es va descobrir a si mateix com a viatger de llarg recorregut, és a París on crea imatges que formen part de la història de la ciutat i de la seva manera d'interpretar la fotografia. 
 

L'art de transmetre el que veuen els ulls

Les seves instantànies han esdevingut icòniques. Moltes documenten moments històrics, com l'alliberament de París al final de la Segona Guerra Mundial, una fotografia que va realitzar mesos després d'haver-se escapat de la presó on l'havien tancat per comunista.

(Henri Cartier-Bresson)

Sempre amb una càmera Leica a la mà. Cartier-Bresson també va fotografiar escenes històriques com les manifestacions estudiantils a París l'any 1968.

(Henri Cartier-Bresson)


Aquesta exposició vol que el públic entengui que el fotògraf mai va tenir només la intenció de documentar, la seva expressió artística anava molt més enllà. Era, sobretot, l'ésser humà qui l'interessava.

Anne de Mondenard, conservadora en cap del Museu d'Història de París, parla de Cartier-Bresson:

"París apareix més aviat com un decorat, és el fons. El que l'interessa de debò és veure com viu la gent, com es mou... És el tema de les seves imatges".

 

(Henri Cartier-Bresson)


Gràcies a les seves fotografies, ara podem veure més enllà d'unes imatges de la capital francesa, veiem en les seves instantànies la realitat d'aleshores. 

A més, no només fotografiava la vida i els moviments de desconeguts; entre les seves fotografies es troben retratats pensadors cèlebres com Sartre o Jean Pouillon (1945).
 

(Henri Cartier-Bresson)


El Carnavalet, el museu més antic de tot París albergarà aquesta exposició fins al 31 d'octubre. Tot i així, les fotografies de Cartier-Bresson són reconegudes a escala mundial; ben segur que les veurem exposades ben aviat.

ARXIVAT A:
Fotografia
Anar al contingut