Jerusalem

Olmert confirma a la Lliga Àrab la seva intenció de negociar amb Abbas la creació d'un estat palestí

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha dit que està disposat a "iniciar i liderar" el procés polític per resoldre el conflicte amb els palestins perquè això serveix els "interessos" d'Israel i ha dit que ha parlat amb Abbas per passar "a l'estadi de discussions que ha de tractar de les etapes per a l'establiment de l'estat palestí". D'aquesta manera Olmert ha respost a les demandes de la Lliga Àrab de concretar un calendari de negociacions amb els palestins. Unes demandes que avui han formulat per primera vegada a Jerusalem una delegació de la Lliga Àrab, que hi ha anat per presentar a les autoritats jueves el seu pla de pau.

Actualitzat

En una visita qualificada d'històrica per la cap de la diplomàcia israeliana, Tzipi Livni, els ministres d'Afers Estrangers d'Egipte i Jordània han anat a Israel a presentar el pla de pau de la Lliga Àrab. Un pla que preveu el reconeixement d'Israel per tots els països àrabs a canvi d'un estat palestí en els territoris ocupats el 1967 i una "solució justa" per als refugiats palestins. Israel creu que aquest pla conté elements positius.

Tot i això, les dues parts han relativitzat les expectatives. Els àrabs han dit que la visita a Jerusalem l'han feta els ministres d'Afers Estrangers d'Egipte i Jordània, dos països que han restablert les relacions diplomàtiques amb Israel, i que no hi han anat ni representants de l'Aràbia Saudita ni d'altres estats àrabs, tot i les pressions dels Estats Units perquè formessin part del grup de treball i de la delegació que ha visitat Israel. Pels israelians, demandes com el retorn de tots els refugiats són inacceptables en els termes actuals.

Washington sosté que Olmert ha d'aprofitar la conjuntura actual, amb la dissolució del govern d'unitat nacional, per definir amb Mahmud Abbas les fronteres entre Israel i Palestina. En aquest sentit, el diari israelià "Haaretz" publica avui que Olmert treballa sobre un "acord de principis" amb el palestins que hauria de permetre l'establiment d'un estat palestí en el 90% dels territoris, la conservació per Israel de les principals colònies i la unió de Cisjordània amb Gaza a través d'un túnel subterrani.

Anar al contingut